Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS:Súdna rada a vláda potvrdili nomináciou Procházku svoju zlú povesť

Radoslav Procházka Foto: TASR/Michal Svítok

Odmietnutie bývalého predsedu strany #Sieť, považuje SaS potvrdenie toho, že závažné prešľapy v morálke nie sú v európskej justícii brané s takou ľahkovážnosťou ako na Slovensku.

Bratislava 3. januára (TASR) – Opozičná parlamentná strana SaS privítala rozhodnutie poradného výboru Rady EÚ vo veci kandidatúry Radoslava Procházku. Odmietnutie bývalého predsedu strany #Sieť, ktorý kandidoval na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ považuje SaS potvrdenie toho, že závažné prešľapy v morálke nie sú v európskej justícii brané s takou ľahkovážnosťou ako na Slovensku.

"Slovenská Súdna rada i vláda mali o Radoslavovi Procházkovi k dispozícii presne rovnaké informácie ako poradný výbor, ale jeho kandidatúru na sudcu podporili. Dnes si môžu spytovať svedomie, ak, samozrejme, nejaké majú," uviedli vo svojom vyhlásení podpredsedovia strany Ľubomír Galko, Jozef Mihál a Jana Kiššová.

Výsledok je podľa predstaviteľov SaS jasný: "Poradný výbor si dobrú povesť udržal tým, že slovenského nominanta Procházku odmietol. Súdna rada a vláda potvrdili svoju zlú povesť tým, že ho do funkcie nominovali," doplnili.

Súdna rada SR v pondelok (2.1.) oznámila, že má písomné stanovisko poradného výboru Rady EÚ. Ten zaujal k Procházkovej kandidatúre negatívne stanovisko vzhľadom na obavy ohľadne integrity kandidáta, ktoré neboli rozptýlené. V stanovisku sa nachádza zmienka o vôli kandidáta vyhnúť sa zdaňovaniu niektorých nákladov na jeho prezidentskú kampaň v roku 2014.

Kandidatúru poradný výbor odmietol 12. decembra. Na jej nevhodnosť predtým upozornil predseda SaS Richard Sulík. V liste adresovanom výboru poukázal na nízky morálny kredit Procházku a na netransparentné financovanie jeho dvoch politických kampaní - prezidentskej a parlamentnej. Výbor uskutočnil v tejto veci kontradiktórne konanie.

Predseda vlády Robert Fico 13. decembra uviedol, že rešpektuje rozhodnutie poradného výboru Rady EÚ. Vyjadril názor, že Procházkovi pravdepodobne ublížila angažovanosť v politike. Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková v liste reagujúcom na podanie Sulíka uviedla, že zvoleniu Procházku za kandidáta predchádzal transparentný, férový a zákonný proces, ktorého súčasťou bolo aj zákonné vypočutie kandidátov.

Súdna rada zvolila Procházku tesnou väčšinou jedného hlasu 19. septembra 2016. Vláda kandidatúru odsúhlasila 28. septembra 2016. Procházka bol druhým neúspešným kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Pred ním neuspela kandidátka Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka. Súdna rada bude musieť vypísať ďalšiu voľbu. V nej bude hľadať tretieho kandidáta na medzinárodný súdny post.