Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SaS: Trest pre bývalého námestníka pozemkového fondu neodstrašuje

Na snímke predseda politickej strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík Foto: TASR/Martin Baumann

Strana SaS očakáva, že prokuratúra sa proti rozhodnutiu súdu odvolá.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Trest pre bývalého námestníka Slovenského pozemkového fondu (SPF) Branislava B. je totálnym výsmechom slovenskej spravodlivosti. Vo svojom stanovisku to dnes uviedla strana Sloboda a Solidarita (SaS).

Okresný súd Bratislava I uznal Branislava B. za vinného v utorok (8.9.). Uložil mu dvojročný trest odňatia slobody. Zároveň mu trest podmienečne odložil a určil trojročnú skúšobnú dobu. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

Podľa Alojza Baránika, tímlídera SaS pre spravodlivosť, nie je možné, aby z kauzy podvodných prevodov pozemkov za 50 miliónov eur vyšiel zodpovedný verejný činiteľ s "takýmto symbolickým trestom".

"Tento trest nikoho neodstrašuje, naopak, nabáda štátnych úradníkov k nezákonnému konaniu a obohacovaniu, pretože riziko účinného trestu je mizivé," uviedol.

SaS očakáva, že prokuratúra sa proti rozhodnutiu súdu odvolá. Hlavnou príčinou korupcie na najvyšších miestach je podľa strany privilégium beztrestnosti, ktoré si užívajú a využívajú niektoré osoby v tomto štáte. "Rozsudok v kauze pozemkov presne zapadá do tohto obrazu," dodal podpredseda SaS Ľubomír Galko. Ľudia si podľa neho zaslúžia vládu, ktorá nekradne.

Kauza Veľký Slavkov, ktorá stála miesto v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) Branislava B. a Miroslava Jureňu z Ľudovej strany - Hnutia za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS) a pripravila o kreslo ministra pôdohospodárstva, prepukla po tom, ako vyšlo najavo, že viac ako milión štvorcových metrov pôdy, ktorej hodnota by sa mohla vyšplhať na 1,5 miliardy Sk (49,8 milióna eur), sa krátko po reštitúcii ocitlo v rukách firmy GVM. Tá mala údajne blízko k ĽS-HZDS a za pozemky zaplatila necelých 13 miliónov Sk (431.500 eur). Všetko sa malo odohrať ešte v roku 2007. Branislav B. vtedy tvrdil, že za celou kauzou je snaha odstrániť krížovú kontrolu v SPF.

Za zmarenú investíciu vo Veľkom Slavkove žalovala cyperská firma Ermanno Trade and Invest Limited Slovenský pozemkový fond o náhradu škody spolu 100 miliónov eur. Išlo o tri žaloby, Okresný súd v Poprade zatiaľ rozhodol o jednej v prospech cyperskej firmy. Rozhodnutie nie je právoplatné a sprevádzajú ho pochybnosti.

Znalca, ktorý v tomto prípade urobil údajne nesprávny posudok, obvinila polícia. Podľa cyperskej firmy dal SPF trom slovenským firmám AR park, AR golf a AR city sľub, že sa dostanú k pozemkom na výstavbu rekreačného areálu, lenže SPF ich nakoniec previedol na iné osoby.

Okresný súd Košice I rozhodol 20. marca 2014 o zastavení trestného stíhania obžalovaného znalca. Súd skutok neuznal za trestný čin. So zastavením trestného stíhania nesúhlasil Úrad špeciálnej prokuratúry. Proti rozhodnutiu okresného súdu už podal sťažnosť.

Tretia žaloba sa týkala bývalého námestníka SPF Branislava B.