Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

SaS by chcela na čele ÚDZS nominanta opozície, T. Drucker odborníka

Logo ÚDZS Foto: TASR/Štefan Puškáš

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vedie od júla 2012 Monika Pažinková, keď ju na návrh vtedajšej ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej vymenovala vláda.

Bratislava 29. marca (TASR) - Liberáli chcú na čele Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) vidieť nominanta opozície. „Strana SaS v tejto súvislosti pokladá za správne, aby sa súčasťou nepísaných pravidiel stalo i to, že vláda pri obsadzovaní funkcie predsedu ÚDZS bude akceptovať personálny návrh opozície," uviedli v stanovisku predseda Richard Sulík a podpredsedovia Jana Kiššová, Ľubomír Galko a Jozef Mihál.

Úrad vedie od júla 2012 Monika Pažinková, keď ju na návrh vtedajšej ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) vymenovala vláda. Súčasný šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) dnes nevylúčil, že na jeho čele dôjde k zmene. Namiesto politických nominantov chce hľadať odborníkov.

"Nebránim sa akejkoľvek diskusii, ale čo sa týka konkrétne tejto záležitosti, pre mňa je dôležité, aby sme nehľadali politické nominácie, ale odborné. To znamená, mojou ambíciou je, aby sme priniesli ľudí, ktorí pôsobia v rezorte," reagoval na návrh SaS Drucker.

SaS žiada aj zmeny v obsadzovaní postov riaditeľov štátnych nemocníc. „Sme presvedčení, že na funkcie riaditeľov štátnych nemocníc by mali prebehnúť transparentné výberové konania založené na merateľných kritériách, aby sa ich plnenie dalo vyhodnocovať," napísali liberáli. Rovnako očakávajú, že do kontrolných a dozorných orgánov štátnych zdravotníckych zariadení a inštitúcií sa dostanú aj opoziční nominanti.

Drucker avizoval, že bude hľadať model, ktorý kontrolu umožní. "Čo sa týka zastúpenia, či už opozície, ale aj stavovských organizácií, ja mám záujem, aby sme vytvorili také pravidlá, ktoré umožnia nielen politickú kontrolu, ale aj vecnú," povedal. Vie si predstaviť, že by tak bolo aj v prípade kontrolných orgánov štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne.