Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SaS: Utečenci sú na Slovensku možno nezákonne, nech to vláda vysvetlí

Prví žiadatelia o azyl v Gabčíkove Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dohoda medzi Slovenskom a Rakúskom o umiestnení utečencov v Gabčíkove nemá podľa strany oporu v slovenských zákonoch.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Utečenci, ktorých azylové konanie prebieha v Rakúsku, sú možno na území Slovenska protizákonne. Upozornili na to predstavitelia opozičnej SaS Richard Sulík (predseda), Jana Kiššová, Ľubomír Galko, Jozef Mihál (podpredsedovia). Žiadajú vládu, aby vysvetlila, na akom právnom základe prichádzajú utečenci do tábora v Gabčíkove.

"Existuje dôvodné podozrenie, že vláda Roberta Fica prekročila svoje právomoci a utečenci, ktorých azylové konanie prebieha v Rakúsku, sa na území Slovenskej republiky nachádzajú protizákonne," píšu vo svojom stanovisku liberáli.

V parlamente upozorňovali, že dohoda medzi Slovenskom a Rakúskom o umiestnení utečencov v Gabčíkove nemá oporu v slovenských zákonoch. "Podľa ústavy štátne orgány môžu konať len spôsobom a v rozsahu, ktorý im dovoľujú zákony Slovenskej republiky," uvádzajú predstavitelia strany SaS.

Pripomínajú, že vláda odignorovala vôľu občanov v Gabčíkove, ktorí odmietli utečencov v referende. Zároveň podľa SaS kabinet ignoruje aj obavy občanov z porušovania zákonov. "Vyzývame vládu, aby verejnosti dôkladne zdôvodnila, na akom právnom základe sa utečenci z Rakúska nachádzajú na území Slovenskej republiky," uviedli liberáli.

Strana SaS zároveň súhlasí s podaním žaloby v súvislosti s prijatím povinných kvót na rozdelenie utečencov, ktoré avizoval premiér Robert Fico (Smer-SD). A to preto, aby sa pre budúcnosť vyriešili kompetenčné spory medzi členskými štátmi EÚ. "Ale zároveň musíme trvať na tom, že vláda SR sa musí riadiť slovenskými zákonmi a ústavou," uzatvárajú predstavitelia SaS.