Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SaS víta vyhlásenie ministra, že budovu Iuventy na Búdkovej nepredajú

Martin Poliačik, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Minister školstva dnes uviedol, že jeho rezort nikdy neplánoval predávať budovu Iuventy s areálom pod bratislavským Slavínom.

Bratislava 27. mája (TASR) - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) víta dnešné vyhlásenie ministra školstva Juraja Draxlera, že budova Iuventy s jej areálom na Búdkovej ulici v Bratislave sa predávať nebude.

"Verím, že jeho verejný prísľub otvoriť areál verejnosti bude aj vzhľadom na verejný tlak naplnený v čo najkratšom čase a po rokoch bude môcť opäť slúžiť občanom, deťom a mládeži," uviedol poslanec Národnej rady SR Martin Poliačik (SaS). Rovnako tak dúfa, že ministerstvo urobí všetky potrebné úkony smerujúce k úspešnému ukončeniu súdnych sporov a zabezpečí prístup k celému areálu uvalením vecného bremena na prístupovú cestu. "Areál Iuventy roky neplnil svoj hlavný účel a je načase, aby sa k nemu vrátil," dodal poslanec.

Minister školstva dnes uviedol, že jeho rezort nikdy neplánoval predávať budovu Iuventy s areálom pod bratislavským Slavínom, ale iba hľadal jej účelné využitie. Podľa Draxlera odtiaľ sťahujú len zamestnancov do inej budovy Iuventy v bratislavskej Karlovej Vsi, pretože potrebujú, aby úradníci tejto príspevkovej organizácie ministerstva pracovali pohromade. Sťahovanie odôvodňuje potrebou optimalizácie ministerstva, ktoré momentálne operuje v Bratislave z 36 miest. Minister dnes zároveň deklaroval, že chce, aby budova i areál Iuventy na Búdkovej ulici slúžili verejnosti, no o spôsobe ich využitia je podľa neho potrebné ešte rokovať. Riešeniu problému s prístupovou cestou uvalením vecného bremena je otvorený. "Dlhý čas prešetrujeme, do akej miery vieme narábať s týmto riešením, jednak, aby tam bola možnosť zámeny pozemkov a aby tu bol bezproblémový prístup," dodal Draxler.



Ak by sa štát vzdal budovy Iuventy z 50. rokov minulého storočia s jej areálom, bratislavská mestská časť Staré Mesto je pripravená prevziať ich do vlastnej správy, a to za účelom záchrany budovy a kúpaliska Mičurin a prinavrátenia ich pôvodného významu.