Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS víta dohodu lídrov EÚ s Britániou

Na archívnej snímke sprava členovia strany Sloboda a Solidarita (SaS) Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa liberálov dohoda hovorí, že pokračujúca európska integrácia nie je podmienkou pre fungovanie EÚ a vytvára priestor pre vrátenie niektorých kompetencií členským štátom únie.

Bratislava 22. februára (TASR) - Strana SaS víta dohodu európskych lídrov s Britániou. Podľa liberálov dohoda hovorí, že pokračujúca európska integrácia nie je podmienkou pre fungovanie EÚ a vytvára priestor pre vrátenie niektorých kompetencií členským štátom únie.

"Považujem za veľký krok, že sa britskému premiérovi Davidovi Cameronovi podarilo docieliť, že podmienkou a predpokladom ďalšieho fungovania EÚ nie je čoraz viac integrácie. Táto dohoda umožňuje napríklad vrátenie niektorých kompetencií členským krajinám," povedal dnes v Bratislave šéf SaS Richard Sulík. SaS podľa neho dlhodobo hovorí, že Brusel by mal vrátiť členským krajinám časť kompetencií.

Sulík reagoval na rokovania európskych lídrov o reforme vzťahov medzi Britániou a zvyškom Európskej únie. Lídri prijali kompromisný návrh dohody, ktorý upravuje vzťahy medzi Londýnom a EÚ na základe Cameronových požiadaviek. Britský premiér Cameron chce na základe dohody robiť pred júnovým referendom kampaň v prospech zotrvania jeho krajiny v EÚ.