Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

SaS: Vláda by mala ľudí informovať, ako Grécko dosiaľ plnilo podmienky

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík, archívne foto Foto: TASR/Branislav Račko

Pred politikmi, vrátane premiéra Fica, teraz stojí mimoriadne nepríjemná úloha, myslí si predseda strany Richard Sulík.

Bratislava 20. júla (TASR) - Vláda by mala verejnosť informovať o tom, ako Grécko doteraz plnilo podmienky predchádzajúceho záchranného programu. Taktiež by mala vysvetliť, aká je návratnosť vynaložených peňazí, ktoré Slovensko už poskytlo Grécku formou záruk a ktoré má poskytnúť cez tzv. trvalý euroval v rámci tretieho záchranného balíčka. Kabinet Roberta Fica na to vyzýva opozičná strana SaS.

"Pred politikmi, vrátane premiéra Fica, teraz stojí mimoriadne nepríjemná úloha vysvetliť, prečo skrachovanému Grécku vnucujú ďalšie miliardy eur na ťarchu svojich daňových poplatníkov, takže by sa im veľmi hodilo zatiahnuť verejnú debatu do utópií typu potrebujeme viac Európy," uviedol v správe pre médiá predseda SaS Richard Sulík.

Podľa jeho slov premiér Fico bude mať príležitosť v praxi ukázať, ako to myslel, keď pred pár dňami v médiách doslova vyhlásil, že odchod Grécka z eurozóny nebude znamenať pre jej fungovanie a tiež euro v podstate nič. "Ak je to tak, potom od neho očakávam, že sa tvrdo postaví proti tretiemu záchrannému balíku a slovenský zástupca v trvalom eurovale dostane od slovenskej vlády v tomto zmysle jasný mandát. Ak nám z takzvaného Grexitu nič nehrozí, načo potom vyhadzovať z okna ďalšie miliardy," konštatuje Sulík.

Je presvedčený tiež o tom, že namiesto štandardného bankrotu členovia eurozóny zvyšujú v Grécku svoje nedobytné pohľadávky a vnucujú mu hospodársku politiku, ktorú Atény samotné odmietajú.