Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SaS: Nová vláda neprinesie zásadné zmeny v školstve ani zdravotníctve

Na archívnej snímke členovia strany Sloboda a solidarita (SaS) zľava Jozef Mihál, Martin Poliačik, Lucia Nicholsonová, predseda SaS Richard Sulík, Jana Kiššová a Ľubomír Galko. Foto: TASR - Martin Baumann

Liberáli neveria, že budúca koalícia bude mať ambiciózny reformný program.

Bratislava 16. marca (TASR) - Programové priority strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť sú neurčité a prázdne. Naznačujú, že od budúcej vlády sa nedajú čakať žiadne zásadné zmeny v školstve, zdravotníctve, justícii, pri zlepšovaní podnikateľského prostredia, riešení segregovaných rómskych spoločenstiev ani v boji s korupciou. Myslí si to SaS.

"Napriek obrovskej nespokojnosti učiteľov budúce koaličné strany sa vo svojich prioritách obmedzili na nič nehovoriacu deklaráciu o výraznom zvýšení verejných investícií do školstva, ktoré majú byť spojené s jeho zásadnými zmenami. To je trestuhodne málo," konštatujú vo svojom vyhlásení predseda SaS Richard Sulík a jeho podpredsedovia Jana Kiššová, Ľubomír Galko a Jozef Mihál.

Podobne je na tom podľa nich aj zdravotníctvo. "V prioritách sa zase objavuje požiadavka na obmedzenie zisku súkromných zdravotných poisťovní miesto toho, aby sa tam objavila transformácia verejných nemocníc na akciové spoločnosti, transparentný výber manažérov, zavedenie funkčného DRG systému, manažmentu pacienta, rozčlenenie VšZP a následná privatizácia jej častí," uvádza SaS.

Liberálom sa nepozdáva ani zrušenie daňových licencií až od januára 2018. Problémom je pre nich aj časovo neurčené zníženie dane z príjmov právnických osôb iba na 21 percent a dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu až do roku 2020. "Chýba akákoľvek zmienka o znížení odvodov. Deklarácia o zvýšení limitov na uplatňovanie paušálnych výdavkov pre živnostníkov je len ďalším z neurčitých prísľubov budúcej vládnej koalície," poznamenáva SaS.

Poukazuje aj na zámer novej vlády zakázať privatizáciu strategického majetku štátu, zvýšiť potravinovú bezpečnosť Slovenska a podiel slovenských potravinárskych výrobkov z domácich surovín na spotrebiteľskom trhu či plán zaviesť osobitné stimuly pre rozvoj slovenského kúpeľníctva. "Hospodárska politika založená na týchto prioritách bude vytvárať a prehlbovať nespravodlivosti, rôzne asymetrie a korupčné príležitosti v podnikateľskom prostredí," predpovedá SaS.

Strana upozorňuje aj na rast podpory extrémistov u verejnosti. Podľa SaS tá pramení v neriešení problémov so segregovanými rómskymi spoločenstvami. "Dosluhujúca vláda neurobila prakticky nič pre to, aby pomohla rómskej komunite v zaostalých osadách dostať sa na vyššiu životnú úroveň, čím by sa zvýšila aj bezpečnosť v slovenských mestách a obciach. Nedá sa očakávať, že na absencii politickej vôle urobiť pokrok pri riešení rómskej otázky sa niečo zmení," myslí si SaS.

Liberáli neveria, že budúca koalícia bude mať ambiciózny reformný program. Nová vláda bude podľa SaS stáť na obdobných princípoch, ktoré v minulosti držali pokope vládu Smeru, HZDS a SNS. "Z toho môžu mať radosť len oligarchovia. Občania Slovenska si na vládu, ktorá výrazne zlepší ich životy, budú musieť ešte počkať," uzavreli liberáli.

SaS: Problémové rezorty obsadia nominanti strán, ktoré v nich už závažne zlyhali

Rezorty, v ktorých sú najväčšie problémy - ako rezort zdravotníctva, školstva, vnútra a hospodárstva - obsadia nominanti strán, ktoré už v minulosti v ich riadení závažne zlyhali. Vyhlásil to predseda SaS Richard Sulík po tom, čo si dnes budúca koalícia rozdelila vládne posty. Spomínané rezorty získa Smer-SD a SNS.

Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík
Foto: TASR/Martin Baumann


"Rozdelenie ministerstiev potvrdilo dominanciu Smeru-SD v budúcej vláde, čo, samozrejme, nie je žiadne prekvapenie," podotkol Sulík. Strana #Sieť bude vo vláde Roberta Fica podľa neho úplným outsiderom. "Spolu s vágnymi a v niektorých prípadoch aj pomýlenými prioritami tohto zoskupenia tak už dnes vidíme predobraz vlády, ktorá nedokáže riešiť závažné spoločenské problémy vrátane boja s korupciou a klientelizmom," myslí si šéf liberálov.

Štvorica strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť, ktoré chcú vytvoriť novú vládnu koalíciu, sa dnes dohodla na prerozdelení vládnych postov. Po rokovaní straníckych delegácií na pôde Úradu vlády SR to oznámil predseda Smeru-SD Robert Fico.

Najsilnejšia strana Smer-SD obsadí okrem funkcie premiéra aj post vicepremiéra pre investície a ministerstvá vnútra, financií, zahraničných vecí, zdravotníctva, hospodárstva, kultúry a práce. SNS bude nominovať ministrov obrany, školstva a pôdohospodárstva. Most-Híd nominuje ministrov spravodlivosti a životného prostredia a #Sieť ministra dopravy.

Strany sa tiež dohodli, že pozíciu predsedu NR SR obsadí SNS. Smer-SD, Most-Híd a #Sieť nominujú po jednom podpredsedovi a jedna pozícia podpredsedu bude patriť opozícii.