Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SaS: Vláda zaujala v prípade Vietnamca pozíciu mŕtveho chrobáka

Na nedatovanej snímke je vietnamský podnikateľ a niekdajší stranícky funkcionár Trinh Xuan Thanh, ktorého mala uniesť z Nemecka vietnamská tajná služba. Foto: TASR/AP

Zarážajúca je podľa SaS aj nečinnosť rezortu diplomacie.

Bratislava 31. júla (TASR) - Vlažná reakcia slovenskej vlády, ktorá v záležitosti uneseného vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha zaujala pozíciu mŕtveho chrobáka, je podozrivá. Tvrdí to poslanec Národnej rady SR Ľubomír Galko (SaS).

Podľa liberálov sú medializované závery Krajinského kriminálneho úradu v Berlíne, podľa ktorých únoscovia Vietnamca prepravili späť do vlasti práve v slovenskom vládnom lietadle, vážne a je potrebné ich riadne vyšetriť. "Rovnako za mimoriadne vážne považujeme aj to, za akých podivuhodných okolností poskytlo ministerstvo vnútra slovenský vládny špeciál vietnamskej delegácii," uviedla SaS.


Podľa liberálov sa črtá aj otázka, či bol do únosu zapletený exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a "za akú protihodnotu poskytol pomoc Vietnamcom a kto ďalší sa za slovenskú stranu podieľal na tomto štátom organizovanom únose."

Zarážajúca je podľa SaS aj "nečinnosť" rezortu diplomacie. "Ministerstvo zahraničných vecí malo v snahe o očistenie zlého mena Slovenska a pod hrozbou vážnejších diplomatických krokov už dávnejšie žiadať od vietnamskej vlády presné informácie, ako sa jej občan, žiadateľ o politický azyl v Nemecku, dostal pravdepodobne proti svojej vôli do Vietnamu. A to vrátane presného spôsobu dopravy či čísiel letov," poznamenal poslanec NR SR Martin Klus (SaS).


Slovenská informačná služba a Vojenské spravodajstvo uviedli, že nemali informácie o tom, že Slovensko poskytovalo akúkoľvek súčinnosť pri únose vietnamského podnikateľa. V máji 2018 to povedal premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že ho o tom informovali predstavitelia spravodajských služieb. Pripomenul, že ak by nemecká strana okamžite po únose, ktorý bol zachytený na kamery, informovala medzinárodné inštitúcie, Slovensko mohlo byť obozretnejšie.