Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

NAKA zadržala asistenta z SaS. Sulík vyzýva Fica, aby odvolal Kaliňáka

Na snímke podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: TASR - Martin Baumann

Ide o asistenta poslanca Jozefa Rajtára, ktorý podľa Denníka N pracuje v Tatrabanke. Stalo sa tak údajne po tom, ako si tento týždeň pozrel účty Kaliňáka a exministra dopravy Jána Počiatka.

Bratislava 11. júna (TASR) - Opozičná SaS vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby okamžite odvolal z funkcie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Túto výzvu na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave adresoval predsedovi vlády šéf SaS Richard Sulík.

Urobil tak po tom, ako Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala v piatok (10.6.) popoludní asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý podľa Denníka N pracuje v Tatrabanke. Stalo sa tak údajne po tom, ako si tento týždeň pozrel účty Kaliňáka a exministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD). U Rybaniča tiež urobili domovú prehliadku.

Obludné klamstvá opozície

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) je pripravený pred špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom kedykoľvek vyvrátiť obludné klamstvá a podsúvané nepravdivé informácie, s ktorými prichádza opozícia bez relevantných dôkazov. Vyhlásil to dnes jeho hovorca Ivan Netík v reakcii na tlačovú konferenciu SaS, na ktorej liberáli vyzvali na Kaliňákovo odvolanie pre údajné prepojenie s daňovou kauzou podnikateľa Ladislava Bašternáka.

Netík zopakoval, že Kaliňák bol o tomto prípade informovaný. "Asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára sa z pozície zamestnanca komerčnej banky vlúpal a manipuloval s jeho bankovým účtom za účelom posunutia informácií poslancovi Rajtárovi a novinárom týždenníka Trend a Denníka N. Asistent poslanca je obvinený z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva. Minister vnútra takéto konanie, ktoré je veľmi nebezpečné a je evidentným trestným činom, odmieta. Je za hranicou akceptovateľnosti, že sa politická strana v spolupráci s niektorými novinármi neštíti v rámci politického súboja spáchať trestný čin," uviedol hovorca v stanovisku.

Podľa jeho slov konštrukcie, s ktorými vo svojich otázkach Denník N a týždenník Trend pracujú, sú nepravdivé. "Minister vnútra Robert Kaliňák nikdy neprijal žiadne peniaze od osoby pána Bašternáka ani od firiem pána Bašternáka či už priamo, alebo sprostredkovane. Minister vnútra Robert Kaliňák o tomto prípade informoval aj svojich koaličných partnerov a aby vyvrátil akékoľvek podozrenia, ukázal im aj všetky potrebné dokumenty," dodal Netík.

"Pri výkone svojej poslaneckej práce som sa dozvedel o prevodoch, ktoré sú v rozpore s tvrdením ministra Kaliňáka. Ten sa snažil navodiť dojem, že nemá väzby na podnikateľa Ladislava Bašternáka a jeho firmy," povedal Rajtár.

Poslanec SaS pripomenul, že sa počas mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej Kaliňák čelil pokusu o odvolanie, ministra vnútra pýtal na existenciu nejakého finančného plnenia medzi ním a firmami, v ktorých figuroval Bašternák. "Minister Kaliňák existenciu takýchto prevodov poprel, ale všetko nasvedčuje tomu, že klamal. Vyzývam špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby na výpoveď Rybaniča nazeral ako na akt vlastenectva a ako na ďalší dôkazový materiál týkajúci sa podozrení z daňových podvodov obrovského rozsahu, ktorým čelí podnikateľ Ladislav B.," povedal Rajtár.

Podľa Sulíka sme v súčasnosti svedkami mimoriadne závažných podozrení. "Stovky tisíc eur na účet Kaliňáka, milióny korún na účet exministra dopravy a financií Jána Počiatka. To sú mimoriadne masívne podozrenia," tvrdí šéf liberálov.

Podľa poslanca Daniela Lipšica (OĽANO-NOVA) je Rybanič obvinený z trestného činu ohrozovania bankového tajomstva. "Počas výsluchu si Rybanič nemohol zavolať advokáta a ani po tom, ako bolo voči nemu vznesené obvinenie. Je zvláštne, že polícia postupuje, predpokladám, že na pokyn ministra vnútra, takýmto spôsobom, kde sú zjavne porušované práva obvinenej osoby," podotkol Lipšic.

Zároveň pripomenul, že pred komunálnymi voľbami boli zverejnené aj bankové prevody vtedajšieho kandidáta na starostu bratislavského Starého Mesta a súčasného poslanca OĽaNO-NOVA Gábora Grendela. "Do dnešného dňa Kaliňák napriek prísľubu tento únik informácií rovnakého rozsahu a rovnakého charakteru nepreveril. Tu však koná okamžite a spôsobom, kedy sú mimoriadne vážne porušované základné procesné a ústavné práva každej obvinenej osoby," povedal Lipšic.

Hovorkyňa Tatrabanky Zuzana Povodová zase pre Denník N uviedla, že každá práca s klientskymi dátami je prísne kontrolovaná a zaznamenávaná a každé podozrenie z úniku dát by okamžite riešili. "Upozorňujeme na skutočnosť, že bližšie informácie neposkytujeme k žiadnemu prešetrovaniu až do jeho úplného ukončenia," povedala.

Reakcia Prezídia

Policajné prezídium reagovalo, že na základe oznámenia zástupcov komerčnej banky začala polícia v tejto veci konať. "Oznamovateľ vo svojom oznámení identifikoval aj podozrivú osobu, ktorou mal byť pracovník komerčnej banky. Začalo sa trestné stíhanie vo veci trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového a telekomunikačného tajomstva, vypočuli sa zainteresované osoby. Na základe vyhodnotenia dôkazov a ďalších úkonov vyšetrovateľ obvinil Filipa R. z trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového a telekomunikačného tajomstva a následne ho vypočul ako obvineného a urobil ďalšie úkony v zmysle trestného poriadku," uviedlo Prezídium s tým, že všetky úkony boli urobené pod dozorom a súhlasom dozorového prokurátora, resp. sudcu pre prípravné konanie.

Polícia zároveň dôrazne odmieta akékoľvek tvrdenia o nezákonnom postupe v tejto veci. "Vzhľadom na súčasné štádium konania nie je možné k veci poskytnúť podrobnejšie stanovisko," dodalo Prezídium.


UPOZORNENIE:

TASR sa pokúsi získať reakciu predsedu vlády SR Roberta Fica.