Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SaS vyzýva premiéra, aby sa vyjadril k rozkrádaniu na železniciach

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík. Foto: TASR/Branislav Račko

Liberáli dnes predložili dokumenty, o ktoré sa opierajú vo svojich tvrdeniach o približne 20 prípadoch rozkrádania na železniciach.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Premiér Robert Fico (Smer-SD) by sa mal vyjadriť a mal by konať v prípadoch rozkrádania v Železniciach Slovenskej republiky (ŽSR), na ktoré upozornila minulý týždeň strana SaS. Predsedu vlády na to dnes vyzval šéf liberálov Richard Sulík.

"Vyzývame Roberta Fica, aby sa k tomuto prípadu vyjadril. On mal veľké reči o tom, ako bude do troch minút konať. Tu je jasný prípad veľkého organizovaného rozkrádania, ktorý je mimoriadne kvalitne zdokumentovaný," zdôraznil Sulík na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Strana SaS pôvodne vyzývala na reakciu a vyvodenie zodpovednosti šéfa rezortu dopravy Jána Počiatka (Smer-SD), pod ktorého ŽSR spadajú. Keďže sa k celej veci sám nevyjadril, reagoval len jeho štátny tajomník Viktor Stromček (Smer-SD) a ŽSR, liberáli sa teraz obracajú na predsedu vlády. "Ak to nikam nebude viesť, zvážime ďalšie kroky," avizoval Sulík.

Liberáli dnes predložili dokumenty, o ktoré sa opierajú vo svojich tvrdeniach o približne 20 prípadoch rozkrádania na železniciach. Urobili tak po tom, čo rezort dopravy aj železnice tieto obvinenia odmietli, označili ich za účelové a nepravdivé.

SaS tvrdí, že v rámci ŽSR ide o tri rôzne spôsoby kradnutia. A to platenie dvakrát za to isté, výrazne vyššie vyfakturovanie za niečo, čo v skutočnosti stálo menej a nezaplatenie subdodávateľom. Jeden z príkladov, ktorý strana opísala, je ten, keď si železnice urobia niečo vo vlastnej réžii a zároveň si to nechajú od externého dodávateľa vyfakturovať.

Napríklad, pri presune mostných konštrukcií - liberáli ukázali potvrdenie, kde vraj ŽSR deklarujú, že si mostné konštrukcie presúvajú samé. Zároveň však SaS tvrdí, že má údaje zo stavebného denníka, kde človek zastupujúci ŽSR pri odoberaní hotových stavieb súhlasí s fakturáciou týchto položiek.

"Takýto typ dôkazov máme na všetky prípady, ktoré sme spomenuli," konštatoval Sulík. Zároveň sa podľa SaS používajú tri železničné mosty, ktoré nie sú skolaudované. Liberáli tvrdia, že majú rozhodnutie Úradu pre reguláciu železničnej dopravy, ktoré povoľuje dočasné užívanie železničnej trate, kam patria aj tieto tri mosty. To však vypršalo 30. júna 2014.

"Odvtedy až do dnešného dňa sú všetky tri mosty používané bez platného povolenia," konštatoval podpredseda SaS Ľubomír Galko. Zároveň ukázal informáciu z ministerstva dopravy, kde sa má uvádzať, že toto povolenie na predčasné používanie do konca júna 2014 je jediné a žiadne iné nebolo vydané.

Všetky písomnosti, ktoré má SaS k dispozícii, budú podľa Sulíka súčasťou troch trestných oznámení, ktoré strana chystá. Mala by ich podať ešte v priebehu tohto týždňa, následne avizovala ďalšie.

Podľa ministerstva dopravy však šéf SaS dnes iba zopakoval svoje nepravdivé tvrdenia z piatku 23. októbra. "Snaží sa nimi upútať na seba pozornosť a oživiť tak preferencie svojej upadajúcej politickej strany," konštatoval rezort dopravy v dnešnom vyjadrení. Jasným dôkazom toho, že tvrdenia Richarda Sulíka sú nepravdivé, je podľa ministerstva napríklad právoplatné rozhodnutie o užívaní mostných objektov platné do konca roku 2015. "Rezort dopravy sa ďalej nebude podieľať na politickej kampani strany SaS," dodalo ministerstvo.

Podobne dnes reagovali aj ŽSR, trvajú tiež na svojom vyjadrení z piatka a naďalej odmietajú tvrdenia SaS. "Za najzávažnejšie považujeme tvrdenie o bezpečnostnej hrozbe a riziku možného všeobecného ohrozenia z titulu neoprávneného užívania troch mostných objektov," konštatovala hovorkyňa železníc Martina Pavliková. Doplnila, že železnice majú právoplatné rozhodnutie o predčasnom užívaní mostov do konca tohto roku.

"ŽSR postupovali a postupujú plne v súlade so stavebným zákonom," zdôraznila. Podľa jej slov v žiadnom prípade nedošlo a nedochádza k všeobecnému ohrozeniu ani k akémukoľvek ohrozeniu bezpečnosti, ako tvrdil poslanec Galko. "Ak disponuje údajmi, s ktorými sa chce obrátiť na orgány činné v trestnom konaní, ŽSR poskytnú plnú súčinnosť v tomto procese," doplnila Pavliková.