Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

František Vnuk cenu za vedecký prínos nedostane

Ondrej Krajňák Foto: TASR

Zámer udeliť ocenenie historikovi, kritizovala aj strana SaS a Predsedníctvo Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Historik František Vnuk si ocenenie za vedecký prínos nepreberie. Informoval o tom hovorca Ústavu pamäti národa (ÚPN) Tibor Ujlacký s tým, že ide o rozhodnutie šéfa ústavu Ondreja Krajňáka, ktorý cenu v tejto kategórii neudelí.

"Predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák berie na vedomie dôvody nezávislej komisie, pre ktoré mu predložila návrh na udelenie ceny ÚPN za vedecký prínos Františkovi Vnukovi za jeho historické hodnotenie obdobia komunistického režimu. Nakoľko však poslaním ÚPN je nestranné hodnotenie období neslobody v rokoch 1939 až 1989 ako jedného celku, využil svoju kompetenciu štatutára a rozhodol cenu Ústavu v kategórii vedecký prínos v roku 2013 neudeliť," dodal hovorca.

Denník Sme dnes informoval, že ústav má v nedeľu (17. 11.) v rámci Festivalu slobody oceniť Vnuka za vedecký prínos. Podľa Sme však ide o človeka, ktorý chváli Jozefa Tisa a haní partizánov. Denník spomína aj jeho výroky, ktorými označil Tisa za národného mučeníka, deportácie Židov zasa zľahčoval tvrdeniami, že boli v minulosti misionármi maďarizácie a "svojím šovinizmom prevýšili samotných Maďarov".

Zámer kritizovala aj strana SaS a Predsedníctvo Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov

Opozičná SaS vyzvala šéfa Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ondreja Krajňáka, aby neudelil ocenenie historikovi Františkovi Vnukovi. Podľa liberálov totiž pamäť slovenského národa treba od takéhoto extrémneho aktu ušetriť.

SaS pokladá rozhodnutie o ocenení kontroverzného historika za poľutovaniahodný počin, ktorý je v rozpore s poslaním ÚPN a hodnotami, ktoré viedli k jeho vzniku. "Ocenenie apologéta slovenského ľudáckeho štátu, ktorý programovo zľahčuje jeho totalitnú povahu, a to pri príležitosti výročia 17. novembra, bude vrcholom cynizmu," vyhlásil šéf komunikačného odboru SaS Ivan Štulajter.

Poľutovanie nad chystaným ocenením vyjadrilo aj Predsedníctvo Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB). "SZPB protestuje proti udeleniu ocenenia za údajné celoživotné dielo historikovi, ktorého podstatnou časťou bola glorifikácia vojnovej Slovenskej republiky a jej režimu a falzifikácia štátotvorného Slovenského národného povstania. Súčasná Ústava SR je postavená na základných atribútoch boja za národné oslobodenie, ktoré vyvrcholilo Slovenským národným povstaním," vyhlásil šéf zväzu Pavol Sečkár.

Podľa Sme Vnuk označil Tisa za človeka, ktorý je národným mučeníkom, deportácie Židov zasa zľahčoval tvrdeniami, že boli v minulosti misionármi maďarizácie a "svojím šovinizmom prevýšili samotných Maďarov".