Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Slovensko

Liberáli chcú zakázať čistiace a upratovacie práce cez externé firmy

Lucia Nicholsonová. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa liberálov to zabezpečí viac pracovných miest aj čistoty.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR Lucia Nicholsonová a Jozef Mihál (obaja SaS) chcú zakázať štátnym inštitúciám, mestám a obciam obstarávať čistiace a upratovacie práce dodávateľským spôsobom. Podľa liberálov to zabezpečí viac pracovných miest aj čistoty. Zákaz navrhujú v novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorú predložili na októbrovú schôdzu.

Zákazom sa podľa liberálov odstráni "parazitujúci medzičlánok a zabezpečí sa viac čistoty na verejných priestranstvách a viac pracovných miest predovšetkým pre ľudí bez potrebnej kvalifikácie a teda ťažšie uplatniteľných na trhu práce". Súčasný stav, kedy za čistiace a upratovacie práce platia štátne či obecné inštitúcie vysoké sumy, nie je podľa poslancov SaS dobrý.

"Dôsledkom tohto nevhodného prostredia je vysoká finančná náročnosť celého procesu, zbytočný medzičlánok v podobe dodávateľských firiem a zbytočne menej pracovných miest. Výsledkom sú špinavšie obce, špinavšie mestá a viac ľudí na rôznych sociálnych dávkach, čo ešte viac zaťažuje verejné financie," kritizujú liberáli.

Poukazujú aj na to, že dodávateľské firmy inkasujú za dodané služby sumy "ako za mimoriadne sofistikované činnosti" a svojim zamestnancom vyplácujú podľa poslancov mzdy na úrovniach blízkych minimálnej mzde. "Zodpovedanie otázky, čo sa asi deje s tým finančným rozdielom, ponechávame na úsudok každého, kto sa týmto návrhom zákona bude zaoberať," poznamenávajú liberáli.

Novelou zákona by sa mal parlament zaoberať na októbrovej schôdzi. Liberáli navrhujú, aby bola v prípade schválenia účinná od januára 2015.