Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SaS žiada rezort diplomacie o predvolanie maďarského veľvyslanca

Na archívnej snímke poslanec Národnej rady SR Juraj Krúpa. Foto: TASR - Jakub Kotian

Poslanec parlamentu za SaS Juraj Krúpa zároveň vyzval Maďarsko, aby sa prestalo miešať do slovenských záležitostí, a to hlavne pred voľbami.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Strana SaS žiada rezort diplomacie o predvolanie maďarského veľvyslanca na Slovensku, aby vysvetlil výroky maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa aj štátneho tajomníka maďarskej diplomacie Tamása Menczera o stíhaní opozičných politikov na Slovensku. Strana o tom informovala na stredajšej tlačovej konferencii.

"V mene strany SaS tento typ vyjadrení a správania sa odsudzujeme. Zároveň chcem požiadať rezort diplomacie na Slovensku, aby si povolal veľvyslanca Maďarska Csabu Balogha, aby toto konanie maďarských politikov vysvetlil a zdôvodnil," uviedol Juraj Droba z SaS. Komunikáciu označil za výsostne politickú. "V podstate pomáha Fideszu na to, aby pomáhal Smeru v predvolebnej kampani," skonštatoval.

Skritizoval súčasný režim maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorému podľa jeho slov nezávislosť polície a právny štát "asi veľa nehovorí". Dodal, že Slovensko sa touto cestou vybrať nechce. "Snaha ovplyvňovať voľby na Slovensku je evidentná a považujeme to za neprijateľné," vyhlásil. Poslanec parlamentu za SaS Juraj Krúpa zároveň vyzval Maďarsko, aby sa prestalo miešať do slovenských záležitostí, a to hlavne pred voľbami. SaS zároveň v tejto súvislosti ocenila promptnú a primeranú reakciu ministra zahraničných vecí Miroslava Wlachovského.

Szijjártó cez víkend vyhlásil, že na celom svete vrátane Slovenska sa uskutočňuje stíhanie politikov, ktorí sú v opozícii voči "medzinárodnému liberálnemu mainstreamu a odvážne zastávajú národné záujmy".