Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SaS žiada odstúpenie šéfky geodetov kvôli údajným miliónovým odmenám

Na archívnej snímke Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Foto: TASR/Martin Baumann

ÚGKK musí zároveň platiť pokutu 14 miliónov eur za zlyhania v eurofondovom projekte.

Bratislava 27. marca (TASR) – Predsedníčka Úradu geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR Mária Frindrichová vyplatila od roku 2013 vyvoleným zamestnancom odmeny za viac ako milión eur. Upozornila na to opozičná strana SaS s tým, že úrad musí zároveň platiť pokutu 14 miliónov eur za zlyhania v eurofondovom projekte. Očakáva preto jej odstúpenie.

ÚGKK má približne 60 zamestnancov a aktuálne na ňom prebieha audit z Úradu vlády. Informácie má SaS podložené listinnými dôkazmi.

„Nominantka Smeru-SD, predsedníčka úradu Mária Frindrichová má bezpochyby záľubu v udeľovaní extrémnych odmien pre vyvolených zamestnancov, a to nezávisle od ich výkonu. Úrad si od roku 2013 do roku 2016 rozdelil len na odmenách pre vyvolených zamestnancov viac ako milión eur,“ uviedla podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS) na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

Frindrichová sa ujala funkcie v roku 2012. V roku 2013 mali byť z jej rozhodnutia zamestnancom vyplatené odmeny vo výške 140.000 eur, v roku 2014 už 260.000 eur, v roku 2015 to bolo 270.000 eur a vlani 430.000 eur. Radoví zamestnanci dostali podľa Nicholsonovej pár stoviek eur a väčšinu si mali vyplatiť vyvolení, ktorých je zhruba 15.

„Vyvolení majú odmeny vo výške viac ako 8000 eur šesťkrát za rok. Niektorí zamestnanci úradu sa tak popri svojom plate na úrovni približne 2000 eur obohatili o takmer 50.000 eur ročne,“ vyčíslila podpredsedníčka parlamentu.

Liberáli pritom poukázali na to, že tento úrad, ktorý kedysi spravoval katastrálne, kartografické úrady a úrady geodézie, má dnes oveľa menej práce, pretože v roku 2013 vznikli namiesto nich katastrálne odbory patriace pod ministerstvo vnútra. ÚGKK by ich mal už len metodicky usmerňovať.

Strana zároveň tvrdí, že úrad pod vedením Frindrichovej nie je kompetentný ani v čerpaní eurofondov. Z prostriedkov určených na informatizáciu štátnej správy má na starosti projekt elektronického katastra nehnuteľností za zhruba 50 miliónov eur, ktorý niekoľko rokov mešká. Podľa listov z úradu vlády má teraz ÚGKK vrátiť takmer 14 miliónov eur za porušenie pravidiel pri verejných obstarávaniach.

Nicholsonová dodala, že ÚGKK nebol schopný na tieto listy zareagovať a argumentovať, aby si znížil pokutu. Jeho predsedníčka podľa nej len požiadala o splátkový kalendár. Úrad vlády jej mal v tomto vyhovieť a pokutu 14 miliónov eur bude splácať do roku 2019. SaS očakáva, že Frindrichová odstúpi zo svojej funkcie.

„ÚGKK je zmenšeninou toho, ako tento štát hospodári s verejnými peniazmi, s peniazmi daňových poplatníkov. Koľko takýchto úradov si žije svojím vlastným životom, vypláca milióny eur na odmenách pre vyvolených a daňový poplatník sa ani len nedozvie, kde jeho peniaze končia?“ pýtala sa Nicholsonová.

Odmeny pre úradníkov by podľa liberálov nemali podliehať žiadnemu utajeniu a mali by byť priamo závislé od ich výkonu. Navrhujú zaviesť merateľné kritériá pre štátnu správu, na základe nich vyhodnocovať výkon úradníkov a podľa výsledkov ich odmeňovať alebo trestať.