Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

SaS žiada vládu, aby aj opakovaný výber šéfa ÚVO bol verejný

Jana Kiššová, SaS Foto: SaS

Vláda v stredu (24.5.) nevybrala svojho nominanta na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie. Verejné vypočutie absolvovali traja kandidáti, ani jeden z nich však nezískal potrebný počet hlasov.

Bratislava 25. mája (TASR) – Opozičná strana SaS žiada vládu, aby aj opakovaný výber predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) bol verejný. Takéto pravidlo by sa podľa liberálov malo uplatňovať aj pri ďalších významných pozíciách v štáte.

Žiadame vládu, aby zrealizovala aj druhé kolo za prítomnosti takéhoto verejného vypočutia kandidátov a zároveň očakávame od vlády, že toto verejné vypočutie sa bude uskutočňovať aj pri výbere ďalších významných funkcií a pozícií v štáte,“ uviedla podpredsedníčka strany Jana Kiššová. Ako príklad uviedla pozíciu policajného prezidenta či predsedu regulačnej rady. Takéto verejné vypočutie by sa podľa jej slov malo stať pravidlom.

Vláda v stredu (24.5.) nevybrala svojho nominanta na predsedu ÚVO. Verejné vypočutie absolvovali traja kandidáti, ani jeden z nich však nezískal potrebný počet hlasov. Kabinet tak výber zopakuje, malo by sa tak stať ešte do letných prázdnin.

O post šéfa ÚVO sa uchádzali jeho súčasná predsedníčka Zita Táborská, právnik na tomto úrade Peter Kubovič a generálny riaditeľ sekcie riadenia projektov na Ministerstve dopravy a výstavby SR Juraj Méry. Päťročné funkčné obdobie Táborskej sa končí v júni.