Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS: Zložením vlády koalícia dokázala, že im nejde o boj s korupciou

Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík Foto: TASR/Martin Baumann

Opozičná SaS považuje zloženie vlády za cynický výsmech ľuďom, ktorí od volieb očakávali radikálne zmeny v boji proti korupcii a zásadné zvýšenie kvality vzdelávania a zdravotnej starostlivosti.

Bratislava 24. marca (TASR) – Rozdelenie ministerstiev medzi koaličné strany a ich obsadenie konkrétnymi ľuďmi ukázalo, že boj proti korupcii a očakávané zmeny v zdravotníctve a školstve nie sú prioritou novej vlády. Domnievajú sa tak predstavitelia opozičnej strany SaS.

Tí kritizovali viacero personálnych nominácií štvorice koaličných strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť. Robert Fico (Smer-SD) ako nový predseda vlády je podľa predsedu SaS Richarda Sulíka a podpredsedov Jany Kiššovej, Ľubomíra Galka a Jozefa Mihála „absolútnym symbolom korupčnej chobotnice, ktorá na Slovensku za jeho dvoch vlád narástla do obludných rozmerov“.

„Robert Kaliňák má povesť ministra vnútra, ktorý je garantom beztrestnosti pre oligarchov a rôznych tunelárov s väzbami na Smer-SD a zároveň postrachom pre čestných a nebojácnych policajtov. Ministrom hospodárstva sa stal Peter Žiga, ktorý nesie prinajmenšom politickú zodpovednosť za machinácie vo verejnom obstarávaní v kauze kompa,“ uviedli predstavitelia liberálov v dnešnom vyhlásení na margo nominácií najsilnejšej vládnej strany.

Konštatovali ďalej, že výsledkom uzatvorenej koaličnej dohody nie je ani zmena na poste špeciálneho prokurátora. Dušana Kováčika, ktorý ju zastáva, pritom považujú za „to najhoršie, čo sa pre odhaľovanie trestnej činnosti takzvaných bielych golierov mohlo stať“.

„Do kresla ministra školstva si sadá rutinér, ktorý si počas svojej dlhoročnej úradníckej kariéry stihol pošramotiť povesť ako funkcionár Študentského pôžičkového fondu,“ uviedlo vedenia Sas na margo nezávislého Petra Plavčana, ktorého do vlády nominovala SNS. Je tiež podľa nich otázne, akú úlohu Plavčan zohral ako generálny riaditeľ sekcie vysokých škôl, vedy a výskumu na ministerstve školstva pri udelení miliónových dotácií pre vysoké školy v Sládkovičove a Skalici.

Opozičná SaS považuje zloženie vlády za „cynický výsmech ľuďom“, ktorí od volieb očakávali radikálne zmeny v boji proti korupcii a zásadné zvýšenie kvality vzdelávania a zdravotnej starostlivosti. „Všetko nasvedčuje tomu, že pred Slovenskom stoja ďalšie premárnené roky z hľadiska reforiem, zato výdatné roky z hľadiska tunelovania verejných zdrojov,“ doplnilo vedenie SaS.