Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

SaS: Zmluva medzi Slovenskom a Maďarskom bola významným krokom

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa liberálov boli v priebehu dvoch desaťročí v slovensko-maďarských vzťahoch dobré aj zlé chvíle.

Bratislava 19. marca (TASR) - Prijatie Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskom a Maďarskom pred 20 rokmi bolo podľa strany SaS významným krokom k upokojeniu osobných i politických roztržiek.

Podľa liberálov boli v priebehu dvoch desaťročí v slovensko-maďarských vzťahoch dobré aj zlé chvíle. Podľa tímlídra SaS pre zahraničnú politiku Martina Klusa boli za tento čas rôzne formy provokácií v menšinovej samospráve alebo prostredníctvom rôznych občianskych združení a politických strán v oboch krajinách. "O niektorých dokonca môžeme povedať, že ak by neexistovali susedné krajiny, ich politický potenciál by bol pravdepodobne výrazne menší, ak nie vyčerpaný," myslí si Klus. Tvrdí však, že existujú rôzne kultúrne, akademické, športové a iné formy občianskej spolupráce, ktoré možno označiť za pozitívne. "Spoločný vstup do Európskej únie, zdieľanie štyroch slobôd a schengenskej slobody prinieslo nové, nebývalé možnosti," približuje tímlíder SaS.

Tie sú podľa jeho slov, bez ohľadu na trvalo rozdielne vnímanie viacerých historických udalostí, základom budúceho prirodzeného priateľstva a partnerstva medzi Slovenskom a Maďarskom. Ako dodal, zmluva o dobrom susedstve dáva priestor pre hľadanie toho, čo obe krajiny spája a nie rozdeľuje.

TASR informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.