Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

SAV a Karlova univerzita podpísali memorandum o spolupráci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

SAV deklarovala, že výchova doktorandov a ich príprava na úlohu výskumných pracovníkov patria ku kľúčovým cieľom oboch inštitúcií, má zabezpečiť udržateľnosť a rozvoj vedeckej excelentnosti.

Bratislava 4. augusta (TASR) – Slovenská akadémia vied a Karlova univerzita v Prahe podpísali memorandum o spolupráci v rámci doktorandského štúdia. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková. Memorandum má podporiť a rozšíriť doterajšiu spoluprácu pri realizácii doktorandských študijných programov.

„Týmto memorandom chceme rozšíriť možnosti študentov a doktorandov o možnosť byť promovaný na špičkovej európskej univerzite, ktorej kvality nesmierne oceňujeme. Sme vďační za túto spoluprácu, pretože veľká časť našich študentov študuje v Českej republike a týmto im otvoríme dvere pre návrat domov," uviedol predseda SAV Pavol Šajgalík.

Rektor Karlovej univerzity v Prahe Tomáš Zima doplnil, že ich spolupráca rozširuje možnosti Karlovej univerzity ponúknuť študentom odborné vedenie poprednými slovenskými vedcami a poskytuje zázemie ich laboratórií. „Mám z toho úprimnú radosť a je to pre mňa ďalší dôkaz československej spolupráce. Nikdy sme si neprestali byť blízki," dodal.

SAV deklarovala, že výchova doktorandov a ich príprava na úlohu výskumných pracovníkov patria ku kľúčovým cieľom oboch inštitúcií, má zabezpečiť udržateľnosť a rozvoj vedeckej excelentnosti. Podpísaním memoranda vyjadrili inštitúcie podľa slov Tinákovej i záujem a pripravenosť rozširovať spoluprácu aj v oblasti vedy a spoločného systému výchovy študentov doktorandských študijných programov.