Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Slovenská akadémia vied chce pretvoriť vedecký areál na Patrónke

Na archívnej snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Z pomerne strohého socialistického urbanizmu by sa areál mal stať moderným a pritom zeleným špičkovým vedeckým pracoviskom, skonštatoval predseda SAV Pavol Šajgalík.

Bratislava 13. februára (TASR) - Slovenská akadémia vied (SAV) chce pretvoriť areál na Patrónke. Vedcom z rôznych odvetí by mal priniesť priestor pre prácu, relaxáciu či komunikáciu. Zámerom je tiež sprístupniť verejnosti novú oddychovú zónu. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda SAV Pavol Šajgalík s tým, že vízia nového areálu vzišla z urbanistickej súťaže.

"Z pomerne strohého socialistického urbanizmu by sa areál mal stať moderným a pritom zeleným špičkovým vedeckým pracoviskom," skonštatoval Šajgalík. Slúžiť má ako priestor na interdisciplinárnu komunikáciu medzi jednotlivými vedeckými smerovaniami. Cieľom je aj to, aby vedci z rôznych oddelení SAV mali priestor, kde sa budú cítiť dobre a môžu sa porozprávať. Okrem toho predseda SAV očakáva, že vznikne oddychová zóna, kde sa aj verejnosť dostane bližšie k vede.

Areál by mal byť podľa Šajgalíka energeticky udržateľný a nachádzať sa v zelenom prostredí. So stavbou však SAV nemôže začať ihneď, keďže nedisponuje dostatočnými finančnými prostriedkami. "Práve touto architektonickou súťažou a vypracovaním podkladov začíname proces, aby sme mohli žiadať a hľadať zdroje na to, aby sa areál mohol vybudovať," dodal.

Za víťazným súťažným návrhom stojí ateliér gro architekti spolu s britským Studio Egret West. V kampuse SAV navrhujú po obvode areálu odkloniť automobilovú dopravu, otvoriť ústredný priestor pre peších či vytvoriť verejný park Helix.