Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SAV dostane osem miliónov eur na projekty

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini Foto: TASR/Pavel Neubauer

Minister dal predsedovi SAV Jaromírovi Pastorekovi prísľub, že presunie financie v objeme osem miliónov eur na vedu pre akademický výskum, prostredníctvom vedeckej grantovej agentúry VEGA.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Osem miliónov eur, ktoré vláda na rokovaní minulý týždeň presunula do kapitoly ministerstva školstva na vedu a výskum, dostane Slovenská akadémia vied (SAV) v rámci projektov. Dohodli sa na tom vedúci predstavitelia SAV s ministrom školstva Petrom Pellegrinim na rokovaní Grémia SAV. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Minister dal predsedovi SAV Jaromírovi Pastorekovi prísľub, že presunie financie v objeme osem miliónov eur na vedu pre akademický výskum, prostredníctvom vedeckej grantovej agentúry VEGA. "Podporené budú napríklad projekty VEGA, Slovník slovenského jazyka, projekt SIVVP, takzvaného superpočítača, či projekt Encyklopédie Beliana," povedal Pellegrini.

Tieto finančné prostriedky by SAV mali slúžiť v roku 2015. Od začiatku roku 2016 by sa mala akadémia pretransformovať na verejnú výskumnú inštitúciu. Za priority pre ďalšie obdobie považuje minister špecializované výskumné výzvy, zverejňovanie výsledkov výskumu a tiež elimináciu tematických duplicít a skrížených úväzkov vo výskume a školstve.

Pastorek podľa slov Dupaľovej Ksenzsighovej očakáva, že stabilizácia grantových schém a posilnenie vnútornej motivácie v budúcich verejných výskumných inštitúciách vytvoria stav, kde akadémia bude mať garanciu výskumných priorít a stabilizácie vedeckých kapacít a celkovo sa posilní prestíž vedeckej a univerzitnej sféry.

Vedeckí pracovníci SAV minulý týždeň vyjadrili nespokojnosť s návrhom štátneho rozpočtu na budúci rok, v ktorom sa počíta so škrtaním peňazí pre SAV o 16,9 percenta v porovnaní s týmto rokom. Upozornili na možný kolaps tejto inštitúcie. Minister školstva reagoval, že jeho rezort dostane v rámci budúcoročného rozpočtu o osem miliónov eur viac, ktoré budú smerovať do vedy a výskumu. Zároveň dodal, že sú určené aj SAV v prípade, ak ich použije na efektívne projekty.