Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

SAV: Medzinárodný deň lesov pripomína význam biodiverzity

Na ilustračnej snímke bukový les. Foto: TASR - Milan Kapusta

Najväčšou hrozbou pre biodiverzitu je podľa nej ničenie alebo pretváranie prírodných stanovísk, ako napríklad masové odlesňovanie a vysúšanie mokradí.

Bratislava 21. marca (TASR) - Sobotný Medzinárodný deň lesov pripomína, že lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi. Vyskytuje sa v nich viac ako 80 percent druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a viac ako 60.000 druhov drevín. Majú teda nezastupiteľnú funkciu pri zachovaní biodiverzity. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.

"Na Ústave ekológie lesa sa v rámci svojich výskumných aktivít dlhodobo venujeme problematike biodiverzity lesov, rozvíjame medzinárodnú spoluprácu v danej oblasti a participujeme na riešení viacerých projektov. Týkajú sa napríklad biodiverzity lesov mierneho pásma a udržateľnosti hospodárenia v nich," hovorí riaditeľka ústavu Ľubica Ditmarová.

Najväčšou hrozbou pre biodiverzitu je podľa nej ničenie alebo pretváranie prírodných stanovísk, ako napríklad masové odlesňovanie, vysúšanie mokradí, rozširovanie ornej pôdy a pasienkov, pokračujúca urbanizácia a využívanie prírodných zdrojov.

Doplnila, že na Slovensku sú najviac poškodené ekosystémy mokrade a lesy. Biodiverzita je však v porovnaní s okolitými krajinami ešte relatívne dobre zachovaná. "Na území SR sa nachádza viac ako 11.000 druhov rastlín, húb a rias a okolo 28.000 rôznych druhov živočíchov," uviedla Ditmarová.

Medzinárodný deň lesov vyhlásilo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN) v roku 2012. Organizujú ho Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo OSN, Fórum OSN o lesoch v spolupráci s vládami, Partnerstvom pre spoluprácu v oblasti lesov a ďalšími organizáciami. Krajiny sveta vyzývajú, aby vyvíjali úsilie na lokálnej, národnej a medzinárodnej úrovni a organizovali aktivity na zvýšenie povedomia o význame lesov.