Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

SAV: Ministerstvo školstva zavádza a dezinterpretuje stanovisko GP SR

Na snímke predseda Slovenskej Akadémie Vied Pavol Šajgalík. Foto: TASR - Martin Baumann

GP podľa nej, naopak, konštatuje, že rezort môže konanie o návrhoch na zápis ukončiť dvoma spôsobmi.

Bratislava 10. septembra (TASR) – Slovenská akadémia vied (SAV) dostala v pondelok od Generálnej prokuratúry (GP) SR list, ktorý konštatuje prieťahy v konaní ministerstva školstva v oblasti transformácie SAV podľa zákona a žiada rezort školstva, aby urýchlene rozhodol. Tvrdí to SAV po mimoriadnom rokovaní jej predsedníctva s tým, že ministerstvo v pondelok ráno zverejnilo zavádzajúcu tlačovú správu, v ktorej tvrdí, že GP potvrdila jeho doterajší postup a vyzvala ministerstvo na zastavenie registrácie.

"Podľa tlačovej správy GP sa takéto tvrdenie nezakladá na pravde. Ide o hrubé zavádzanie zamestnancov SAV, verejnosti, a najmä poslancov Národnej rady (NR) SR s cieľom ovplyvniť zajtrajší (11.9.) osud novely zákona o SAV," konštatuje akadémia. GP podľa nej, naopak, konštatuje, že rezort môže konanie o návrhoch na zápis ukončiť dvoma spôsobmi. "V prípade splnenia podmienok vykoná zápis do registra verejných výskumných inštitúcií. V opačnom prípade konanie o návrhoch na zápis do registra zastaví. Ministerstvo školstva však podľa GP takto nepostupovalo a o návrhoch doposiaľ nerozhodlo. Na základe týchto skutočností GP z dôvodu nečinnosti ministerstva školstva podala upozornenie prokurátora," spresnila SAV.

Ministerstvo môže podľa akadémie konanie zastaviť, na zastavenie konania však nie sú splnené procesné podmienky, keďže ministerstvo malo v prípade, ak nemalo všetky potrebné listiny a údaje, konanie najskôr prerušiť. „V rozhodnutí o prerušení konania malo určiť lehotu na odstránenie nedostatkov, ktorá mala byť minimálne 30 dní, v skutočnosti mala SAV len desať dní na doplnenie. Len v prípade, ak navrhovateľ neodstráni nedostatky v takto určenej lehote, môže ministerstvo školstva konanie zastaviť,“ tvrdí SAV. Deklaruje, že všetky dokumenty potrebné na transformáciu ministerstvu dodala, čo podľa akadémie skonštatovalo v minulosti aj ministerstvo.

Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) v pondelok vyhlásila, že GP dáva za pravdu postupu ministerstva školstva pri registrácii organizácií SAV. Prokuratúra podľa nej informuje, že rezort školstva by mal v tejto súvislosti rozhodnúť, a to buď zastavením registrácie ústavov SAV na verejné výskumné inštitúcie (VVI), alebo ich registráciou.

"Konštatuje sa tu, že zriaďovateľ, teda SAV, v zákonne stanovenej lehote požadované údaje nedoplnil a postupne ich dopĺňal v mesiacoch jún a júl," povedala Lubyová. Podľa nej toto potvrdzuje stanovisko a informácie, ktoré ministerstvo školstva od začiatku tlmočilo, "že zo strany SAV nebol dodržaný zákon pri procese zapisovania do registra". "Z našej strany nešlo o nejaké prieťahy, aby sme niekoho šikanovali. Išlo o to, aby sme rokovali a hľadali riešenia pre SAV, aby sa to dalo inak urobiť," vysvetlila Lubyová. Momentálne sa podľa jej slov registrácia robiť nebude, ďalší postup pre SAV má určiť NR SR.