Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Astronomický ústav SAV neočakáva od projektu skCUBE významný prínos

Na snímke prvá slovenská družica, ktorú vyšleme do vesmíru. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Prvú slovenskú družicu skCUBE má v máji vyniesť z kozmodrómu Vandenberg v Kalifornii raketa Falcon 9, americkej spoločnosti SpaceX.

Bratislava 8. januára (TASR) – Slovensko má v máji tohto roka vyslať na obežnú dráhu Zeme prvú vlastnú družicu skCUBE. Slovenská akadémia vied (SAV) víta, že sa SR zaradí medzi krajiny, ktoré majú svoju družicu vo vesmírnom priestore. So záujmom zároveň bude sledovať výsledky tohto projektu. "Z hľadiska našej vedy a výskumu, v oblasti vedy vesmíru, však Astronomický ústav SAV neočakáva od tohto projektu významný prínos," povedal pre TASR hovorca SAV Stanislav Ščepán.

Podľa jeho slov ale SAV prvú slovenskú družicu skCUBE ani aktivity koordinátora tohto projektu, Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA), nespochybňuje. "Koncentruje sa však na vlastné výskumné projekty, ktorými sa dlhodobo v tejto oblasti zaoberá," podotkol Ščepán.

Mimovládna organizácia Slovenská spoločnosť pre vesmírnu politiku (SSPA) pre TASR uviedla, že vysoko oceňuje prácu všetkých akademických, vedeckých a výskumných inštitúcií, ktoré sa na projekte skCUBE podieľali. "Zhotovenie družice je pre SR historický moment, možno ani nie tak z technologického hľadiska, keďže podobných projektov je vo svete čoraz viac a sú stále dostupnejšie, ale predovšetkým z pohľadu verejnej diplomacie a medzinárodnej prestíže," povedal predseda SSPA Daniel Šagath.

SSPA v rámci svojich odborných činností dlhodobo apeluje na dodržiavanie medzinárodno-právnych záväzkov v súvislosti s vypustením skCUBE. Ako tvrdí Šagath, vypustenie satelitu na obežnú dráhu musí podľa medzinárodných zmlúv a dohovorov OSN schváliť náležitý štát, a to aj v prípade, ak družicu skonštruuje mimovládna organizácia. "SSPA je v tejto súvislosti pripravená poskytnúť SOSA, ako aj náležitým orgánom štátnej správy v SR, odbornú expertízu pri prípravách potrebnej legislatívy a založení národného registra kozmických objektov," uviedol predseda mimovládnej organizácie.

Štátnou registráciou skCUBE v centrálnom registri kozmických objektov OSN sa podľa jeho slov úspešne zavŕši projekt prvej slovenskej družice.

Prvú slovenskú družicu skCUBE má v máji vyniesť z kozmodrómu Vandenberg v Kalifornii raketa Falcon 9, americkej spoločnosti SpaceX. Riadená bude z nášho územia. Letový exemplár prvej družice vyvinutej a postavenej slovenskými inžiniermi a vedcami predstavili vo štvrtok (7.1.) v Bratislave. Družica skCUBE je malý satelit v tvare kocky s rozmermi 10x10x10 centimetrov a hmotnosťou okolo jedného kilogramu.

Zložená je z palubného počítača, napájacieho a komunikačného systému. Taktiež zo senzorického systému a systému riadenia orientácie satelitu. Na svojej palube ponesie malú kameru a aj hlavný experiment pre príjem veľmi dlhých rádiových vĺn pochádzajúcich z hlbín vesmíru a horných vrstiev atmosféry.

"Hlavný vedecký experiment spočíva v tom, že budeme sledovať frekvencie okolo troch až 40 kHz, sú to veľmi dlhé vlny. Práve na týchto vlnách emitujú rôzne javy vo vysokej atmosfére Zeme. Nie sme ich však schopní pozorovať zo Zeme, pretože nám v tom bráni ionosféra, ktorá tieto vlny odráža. Takéto experimenty vo svete ešte nikto nerobil, takže môže to byť veľmi zaujímavé,"
priblížil predseda SOSA Jakub Kapuš. Ako tvrdí, zostrojením prvej slovenskej družice chceli predovšetkým ukázať, že aj na Slovensku je potenciál robiť takéto projekty.

Pri zrode celého projektu v roku 2012 stála SOSA. Jeho nositeľom sa stala Žilinská univerzita v Žiline spolu s Technickou univerzitou v Košiciach. Vývoj družice podporil aj úrad vlády, ministerstvá školstva i dopravy.