Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Sociologický ústav SAV nesúhlasí s predĺžením moratória na prieskumy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Podľa SAV súčasné predlžovanie 14-dňového zákazu zverejňovania výsledkov volebných výskumov je problematické z viacerých hľadísk.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Návrhy na predĺženie predvolebného moratória zvýhodňujú politické strany na úkor verejnosti a sú v rozpore s princípmi slobody slova. Taktiež môžu povzbudiť sledovanosť manipulatívnych zdrojov informácií. Tvrdí to Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV). Reagoval tak na navrhované predlžovanie predvolebnej lehoty zákazu zverejňovania výsledkov volebných prieskumov na 30 dní.

Podľa ústavu je súčasné predlžovanie 14-dňového zákazu zverejňovania výsledkov volebných výskumov problematické z viacerých hľadísk. "Zákaz zverejňovania volebných preferencií pred voľbami informačne znevýhodňuje verejnosť pred politickými stranami. Tie budú mať vďaka objednaným výskumom aktuálne informácie o volebných preferenciách a trendoch, kým verejnosť bude mať k dispozícii len staršie výsledky, ktoré často nezodpovedajú aktuálnym náladám v spoločnosti," uviedol ústav vo svojom stanovisku.

Sociologický ústav SAV pokladá za spornú aj samotnú účelnosť navrhovanej úpravy. Ak jej predkladatelia argumentujú možnými manipulovanými prieskumami, tak podľa ústavu nie je jasné, čo chcú zákazom docieliť.

"Návrh na predĺženie zákazu prichádza v situácii, kedy na Slovensku nie je dostatočná politická vôľa urobiť z výskumov verejnej mienky službu občanom podporovanú verejnými zdrojmi," konštatuje v stanovisku Sociologický ústav SAV.

Pripomína tiež, že prieskumy volebných preferencií slovenských výskumných agentúr doteraz neboli spochybnené. "Ak posunieme realizáciu posledného predvolebného prieskumu ešte ďalej od času volieb, je zrejmé, že publikované výsledky už nemusia zodpovedať náladám voličov v čase konania volieb. Voliči sa často rozhodujú až posledné dni pred voľbami," povedal Robert Klobucký zo Sociologického ústavu SAV.

Ústav odporúča moratórium skrátiť a sledovať profesionalitu výskumných agentúr, navrhuje tiež zverejniť zadávateľa výskumu.