Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Kto u nás patentuje, ten sa vytrestá, hovorí podpredsedníčka SAV

Na snímke vľavo podpredsedníčka SAV pre výskum Eva Majková odovzdáva ocenenie Viktorovi Bauerovi. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV) v minulom roku udelil 161 patentov.

Bratislava 24. februára (TASR) - Slovensko je v porovnaní s okolitými krajinami prakticky nepatentujúce. V rozhovore pre TASR to povedala podpredsedníčka Slovenskej akadémie vied (SAV) pre výskum Eva Majková. Jedným z dôvodov sú podľa nej peniaze, keďže poplatky sa šplhajú na tisíce eur.

"V Nemecku hradí štát patenty, ktoré vznikajú vo výskumných organizáciách, lebo má záujem o to, aby vznikali. U nás, kto patentuje, ten sa vytrestá. Buď to musí platiť sám, alebo ústav, v ktorom pracuje. A keby bolo patentov priveľa, ústav by s tým mal problém, aj SAV by mala," podčiarkla Majková.

Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV) v minulom roku udelil 161 patentov. "Ide o národné patenty a prihlášky, ktoré boli podávané národnou cestou slovenskými i zahraničnými subjektmi," povedal pre TASR hovorca úradu Július Šípoš s tým, že patenty platia na území Slovenska. Okrem toho úrad dostal 2237 prihlášok na ochrannú známku zo Slovenska a 652 zo zahraničia.

Majková hovorí, že v západnej Európe sa realizuje možno len 15 percent udelených patentov. "Ale tie, ktoré sa realizujú, zaplatia náklady na všetky ostatné patenty. Komerčná úspešnosť patentov nie je častý jav a tak pre ostatných je patentovanie strata," objasnila. Dodala, že to chce zdravý odhad. "Najhorší je systém, ktorý je u nás, že nechceme dať priveľa peňazí, ale čakáme nejakú aktivitu a úspešnosť. A potom to ani neprináša benefit a stojí to peniaze." Slovenský ÚPV nesleduje, koľko z vydaných patentov sa zrealizovalo.

Šéf SAV Jaromír Pastorek hovorí, že niektorí vedci nechcú patentovať, lebo sa stáva, že sa niekto dostane k ich patentu, okopíruje ho a vyrábajú načierno.