Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Podniky sa môžu zapojiť do prieskumu o vysokovýkonnom počítaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Získané informácie budú mať veľký význam pre formovanie budúcich stratégií, cieľov a služieb v Národnom kompetenčnom centre pre vysokovýkonné počítanie.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Podnikatelia, verejné aj akademické inštitúcie sa môžu zapojiť do celoslovenského prieskumu o kompetenciách a potrebách v oblasti vysokovýkonného počítania (HPC – High Computer Computing) a využívania HPC+ riešení.

Prieskum realizuje Národné kompetenčné centrum pre vysokovýkonné počítanie (NCC). TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied Katarína Gáliková.

Získané informácie budú využité pri tvorbe efektívnejších stratégií pre konkrétnu podporu a služby podnikateľom, vedcom aj inštitúciám v štátnej správe. Dotazníkový prieskum bude organizáciám k dispozícii na webovej stránke NCC najbližších šesť mesiacov.

Cieľom NCC je zmapovať súčasný stav využívania HPC+ nástrojov a zároveň zistiť, aký je záujem o tento druh nástrojov medzi malými a strednými podnikmi, firmami z priemyslu, akademickými skupinami a v štátnej správe. Získané informácie budú mať veľký význam pre formovanie budúcich stratégií, cieľov a služieb v NCC.

„Národné kompetenčné centrum má ambíciu byť aj sprostredkovateľom spolupráce medzi expertmi a používateľmi z rôznych sektorov. Tento prieskum nám pomôže identifikovať expertov v rozličných aplikačných oblastiach, či už ide o spracovanie veľkých objemov dát, pokročilé simulácie, alebo nástroje strojového učenia a umelej inteligencie," uviedla koordinátorka projektu Lucia Demovičová.

NCC vzniklo v rámci projektu EuroCC, ktorý implementuje Centrum spoločných činností Slovenskej akadémie vied. Ako primárny kontaktný bod pre používateľov a záujemcov o HPC na Slovensku poskytuje viacero bezplatných služieb zaujímavých okrem vedeckých tímov aj pre súkromný sektor či štátnu správu.