Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SAV podporuje občianske iniciatívy za zlepšenie situácie na Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Strata dôvery vo vlastný štát je podľa nich spôsobená aj pocitom bezmocnosti vo vzťahu k rozsiahlej korupcii.

Bratislava 15. marca (TASR) - Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied (SAV) a Rada Učenej spoločnosti SAV podporujú občianske iniciatívy za zlepšenie situácie na Slovensku.

"Bez mladých ľudí, ktorí by mohli dôverovať vlastnému štátu a jeho predstaviteľom, neexistuje rozumná budúcnosť na Slovensku. Pozitívny rozvoj Slovenska, kultúrny vývoj národa, rast kvality života občanov nie je možný bez vedy, výskumu a vzdelávania, ktoré dlhodobo nemajú na Slovensku adekvátnu podporu," uvádza SAV vo svojom vyhlásení, ktoré TASR sprostredkovala Andrea Nozdrovická z referátu pre komunikáciu a médiá SAV. Jedným z najvážnejších dôsledkov pretrvávajúcej situácie vo vzťahu k vede, výskumu a vzdelávaniu je podľa SAV trvalý odchod mnohých mladých talentovaných ľudí za štúdiom a tvorivou prácou do zahraničia. "Ak k existujúcim dôvodom pribudne aj strata dôvery vo vlastný štát a vyženie ešte viac mladých ľudí zo Slovenska, kto bude tvoriť našu budúcnosť," pýta sa predseda SAV Pavol Šajgalík a predseda Učenej spoločnosti SAV Peter Moczo.

Strata dôvery vo vlastný štát je podľa nich spôsobená aj pocitom bezmocnosti vo vzťahu k rozsiahlej korupcii. "Podozrenia vo vzťahu k rozdeľovaniu eurofondov na vedu a výskum podčiarkujú potrebu urgentného a dôveryhodného riešenia zo strany štátu a jeho volených predstaviteľov," uvádza sa v ich spoločnom stanovisku. Aj preto vyzvali politikov na zodpovedné riešenie súčasnej krízy a na vytvorenie podmienok pre obnovenie dôvery občanov v riadenie štátu v prospech demokracie, humanizmu a pozitívneho rozvoja Slovenska.