Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

SAV potrebuje stabilizáciu, nie nové voľby predsedníctva a snemu

Na snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

"Je fakt, že pán Čaplovič má nesporné zásluhy o SAV, na ktoré v uvedenom liste odkazuje, avšak už niekoľko rokov pôsobí mimo akadémie, a teda vidí situáciu zvonka," píšu vedci zo SAV.

Bratislava 7. januára (TASR) - Na to, aby bola Slovenská akadémia vied (SAV) váženou inštitúciou, potrebuje stabilizáciu, a to zvolením nového predsedu v čo najkratšom možnom čase a taktiež následnú konsolidáciu práce celého predsedníctva. Vedci z Výboru Snemu SAV tak reagovali na otvorený list exministra školstva Dušana Čaploviča, v ktorom uviedol, že len nové voľby Predsedníctva a Snemu SAV môžu vytvoriť z akadémie opäť váženú inštitúciu aj v očiach politikov a širokej verejnosti.

"Je fakt, že pán Čaplovič má nesporné zásluhy o SAV, na ktoré v uvedenom liste odkazuje, avšak rovnako je fakt, že už niekoľko rokov pôsobí mimo akadémie, a teda vidí situáciu zvonka. Iba tak totiž môže autoritatívne tvrdiť, že dnešný stav SAV nie je len zlyhaním predsedu, ale celého predsedníctva a snemu," píšu vedci v liste, ktorý TASR poskytol predseda Snemu SAV Karol Marhold.

Vedci ďalej pripomínajú, že Čaplovič v liste rozvíja úvahy, čo by malo byť, ak je SAV demokratickou ustanovizňou a ctí si ideály demokracie. "Akosi pri tom pozabudol na to, že práve v takom prípade treba brať s patričnou úctou názor väčšiny členov snemu a nie volať po voľbe nového snemu len preto, že snem v hlasovaní o odvolaní predsedu SAV rozhodol tak, ako rozhodol. Jeho členovia sú volenými zástupcami akademických obcí jednotlivých ústavov SAV, len tie ich môžu z funkcie odvolať. Snem v jeho aktuálnom zložení má ako najvyšší samosprávny orgán akadémie svoju legitimitu do času, kým neskončí jeho funkčné obdobie, alebo kým jeho zloženie nezmenia akademické obce ústavov," píšu vedci v liste.

Pracovníci SAV ďalej pripomínajú, že vedecká inštitúcia sa nachádza v rozhodujúcom roku, v ktorom sa má uskutočniť pripravovaná transformácia ústavov na verejné výskumné inštitúcie. "Všetci zainteresovaní veľmi dobre vedia, že táto situácia si vyžaduje uvážený, racionálny a zodpovedný prístup," dodávajú.

Čaplovič adresoval otvorený list vedcom SAV začiatkom januára. "Bolo by veľkou chybou, keby niektorí z členov súčasného Predsedníctva SAV kandidovali na predsedu. Ak ste demokratická ustanovizeň, ctíte si ideály demokracie, chcete byť príkladom pre politikov, nerobte rovnaké chyby," apeloval vtedy Čaplovič. Odporúčal, aby sa do vedenia inštitúcie dostali vedecké osobnosti.

Prečítajte si celý list, ktorý Čaplovič adresoval vedcom SAV: ČAPLOVIČ: Len nové voľby Predsedníctva urobia zo SAV váženú inštitúciu


Dnešný stav akadémie nie je podľa Čaplovičových slov len zlyhaním predsedu, ale celého predsedníctva a snemu, najmä tzv. revolucionárov, ktorí z veľkej časti chcú súčasný stav vyriešiť len jednorazovým zoťatím hlavy predsedu Jaromíra Pastoreka. "Zabúda sa, že každý člen predsedníctva, a osobitne jeho podpredsedovia a vedecký sekretár, nesú svoj diel viny nad terajším rozorvaným stavom. Treba si pozametať pred vlastným prahom," vyhlásil Čaplovič, ktorý v minulosti pôsobil aj ako podpredseda SAV.

Snem Slovenskej akadémie vied (SAV) bude dnes voliť nástupcu za doterajšieho predsedu SAV Jaromíra Pastoreka. V hre je zatiaľ jediný kandidát Pavol Šajgalík, ktorý je v súčasnosti podpredsedom SAV pre ekonomiku.