Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Dušan Čaplovič si prevzal Zlatú medailu SAV

Slovenská akadémia vied udeľuje Dušanovi Čaplovičovi Zlatú medailu SAV. Foto: Teraz.sk

Najvyššie ocenenie akadémie si prevzal z rúk predsedu akadémie Pavla Šajgalíka v stredu 22. marca v Bratislave.

Bratislava 24. marca (TASR) - Na návrh Archeologického ústavu (AÚ) SAV a Historického ústavu SAV udelila Slovenská akadémia vied (SAV) Dušanovi Čaplovičovi Zlatú medailu SAV. Najvyššie ocenenie akadémie si prevzal z rúk predsedu akadémie Pavla Šajgalíka v stredu 22. marca v Bratislave. Informuje o tom SAV na svojej webovej stránke.

Archeológ, historik, exminister školstva, vedy, výskumu a športu SR a súčasný poslanec NR SR Dušan Čaplovič sa narodil 18. septembra 1946 v Bratislave. V roku 1969 absolvoval štúdium archeológie na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Svoju aktívnu vedeckovýskumnú činnosť začal na východnom Slovensku vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach a od roku 1980 pracoval na vysunutom pracovisku Archeologického ústavu SAV v Košiciach ako jeho vedúci. Od roku 1986 sa stal vedeckým tajomníkom AÚ SAV a svoje pôsobisko presunul do Nitry a od roku 1992 členom Predsedníctva SAV. Neskôr sa začal venovať politike.

Jeho výskumné aktivity sa zameriavali na riešenie otázok včasného a vrcholného stredoveku. Viedol celý rad výskumov, zameriaval sa na riešenie ekonomického fungovania stredovekého Uhorska, zákonitostiam vzniku, vývoja a zániku stredovekej dediny, ale aj štúdiu materiálnej kultúry, vývoju osídlenia a etnickým i kultúrnym otázkam. Výsledky výskumov publikoval v desiatkach vedeckých štúdií doma i v zahraničí a v piatich vedeckých, odborných a populárno-vedných monografiách a publikáciách, resp. štúdiách v rozsahu monografie, napríklad Najnovšie poznatky o vývoji stredovekého domu na Spiši.

Aktívne sa podieľal na činnosti Slovenskej archeologickej spoločnosti pri SAV, pôsobil aj v Slovenskej historickej spoločnosti pri SAV a v zahraničných vedeckých komisiách a spoločnostiach. Pracoval a pracuje v mnohých redakčných radách domácich a zahraničných časopisov, okrem iného je od počiatkov členom redakčnej rady Encyklopédie Beliana. Za svoju vedeckovýskumnú a vedecko-organizačnú činnosť získal mnohé ocenenia.