Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SAV udelila Irine Bokovovej Zlatú medailu

Na snímke vľavo generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová a predseda SAV Pavol Šajgalík, ktorý jej odovzdáva Zlatú medailu SAV na zámku v Smoleniciach v piatok 6. mája 2016. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Irina Bokovová je už na druhej oficiálnej návšteve SR.


Smolenice 6. mája (TASR) - Generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová, ktorá je na dvojdňovej návšteve Slovenska, sa zúčastnila dnes podvečer v Kongresovom centre Slovenskej akadémie vied (SAV) na zámku v Smoleniciach na okrúhlom stole na tému Kreativita a inovácie v teórii a praxi. Prijala naň pozvanie predsedu SAV Pavla Šajgalíka, do diskusie sa zapojili aj členovia Predsedníctva SAV, vybraní pracovníci akadémie a tiež odborníci v oblasti kreativity zo sféry podnikania, kultúry a vysokého školstva.

"Diskusia sa niesla v duchu definovania, aká je úloha kreativity, voľného spôsobu uvažovania bez akýchkoľvek viazaností, pre vedu i iné oblasti života," informoval TASR po jej skončení predseda SAV. Výsledok okrúhleho stola sa podľa jeho slov dá zhrnúť do konštatovania, že je potrebné uvoľniť “reťaze” a ľudí viesť k tomu, aby mali slobodný spôsob uvažovania.

“Iba v slobode vlastného uvažovania môžu dôjsť k úplne novým nápadom,” dodal Šajgalík. Irina Bokovová podčiarkla, ako dodal, v tomto procese dôležitosť výchovy a tiež úlohu učiteľa, lebo on je ten, ktorý dáva svojim študentom tie pomyslené krídla. Po diskusii za okrúhlym stolom udelil Pavol Šajgalík Irine Bokovovej najvyššie vyznamenanie SAV - Zlatú medialu.

Irina Bokovová je už na druhej oficiálnej návšteve SR. V programe má stretnutie s prezidentom Andrejom Kiskom, viacerými ministrami i predstaviteľmi slovenských miest, ktoré sú zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.