Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V prvej päťstovke svetových vedeckých inštitúcií nemá SR univerzitu

Slovenskí vedci zo Slovenskej akadémie vied SAV opäť dokázali svoje schopnosti na medzinárodnej úrovni. Zhotovili zariadenie, ktoré je schopné skryť predmety pred magnetickým poľom. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hodnotenie SIR je podľa podpredsedníčky SAV pre výskum Evy Majkovej založené na publikačnej aktivite a na ňu nadväzujúce citácie inštitúcií v rokoch 2006-2010.

Bratislava 22. februára (TASR) - Do prvej päťstovky svetového hodnotenia vedecko-výskumných inštitúcií SCImago Institutions Rankings (SIR) 2012 sa nedostala žiadna slovenská univerzita. Slovenská akadémia vied (SAV) skončila na 429. mieste. V rámci regiónu východnej Európy dosiahla SAV 13. priečku, predbehli ju však všetky akadémie z krajín V4.

Univerzita Komenského v Bratislave skončila na 792. mieste, bratislavská Slovenská technická univerzita na 1059. mieste, košická Univerzita Pavla Jozefa Šafárika na 2101. mieste, Technická univerzita v Košiciach na 2117. mieste a Žilinská univerzita na 3075. mieste. Ostatné školy sa do rebríčka ani nedostali.

Hodnotenie SIR je podľa podpredsedníčky SAV pre výskum Evy Majkovej založené na publikačnej aktivite a na ňu nadväzujúce citácie inštitúcií v rokoch 2006-2010. Tento rok do hodnotenia zahrnuli 3290 inštitúcií zo 106 krajín, ktoré vyprodukovali 80 percent vedeckých publikácií vedených v databáze Scopus za roky 2006-2010. "Do tohtoročného hodnotenia sa dostalo šesť slovenských vedecko-výskumných inštitúcií, pričom napríklad z Českej republiky ich bolo zaradených až 28," povedala podpredsedníčka SAV Eva Majková. Slovensko podľa nej zaostáva predovšetkým v parametri Excellence rate, ktorý predstavuje percento výstupov zaradených do desať percent najcitovanejších prác v príslušnom vednom odbore. "Rovnako zaostávame v parametri Normalizovaný impakt, ktorý vyjadruje priemerný vplyv inštitúcie," dodala.


Slovensko je na chvoste vo financovaní vedy


Upozorňuje však tiež na to, že rebríček sa vytvára na základe počtu výstupov a malé inštitúcie sa tak prirodzene umiestnili nižšie. V počte výstupov prepočítaných na jedného vedeckého pracovníka je v rámci krajín V4 SAV druhá po českej akadémii. "Hodnotenie však uvádza indikátory, ktoré sú od veľkosti inštitúcie a aj od celkového počtu výstupov nezávislé a tie dávajú obraz o kvalite výstupov. Aj keď SAV je hodnotená najlepšie v rámci SR, jej postavenie v rámci V4 a celkove v rámci regiónu stredná a východná Europa nie je uspokojivé," priznáva.

Za zlým umiestnením slovenských inštitúcií vidí Majková financovanie vedy, v ktorom je Slovensko na chvoste EÚ. "Absencia priorít je ďalším problémom v podpore výskumu, v tomto prípade predovšetkým strategického výskumu. Výsledkom je neefektívne financovanie a skutočnosť, že stále dávame prednosť režimu rovnostárskeho všeobecného financovania, keď všetci živoria, ale nikto sa významnejšie nemôže rozvíjať," zhodnotila.