Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vychádza 17. diel edície Flóra Slovenska, prezentuje diverzitu rastlín

Na snímke 37. ročník medzinárodného veľtrhu kvetín a záhradníctva Flóra 2016 v bratislavskej Inchebe 28. apríla 2016. Foto: TASR - Martin Baumann

Všetky doposiaľ vydané diely monografie sú voľne dostupné aj vo svetovej botanickej online knižnici.

Bratislava 22. februára (TASR) - V týchto dňoch vychádza 17. diel monografickej edície Flóra Slovenska. Prezentuje výsledky základného výskumu diverzity rastlín Slovenska a patrí k nosným projektom Botanického ústavu Centra biológie rastlín a biodiverzity (CBRB) Slovenskej akadémie vied (SAV). TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková.

"Súčasťou každej knihy sú podrobné určovacie kľúče, originálne perokresby rastlín a mapy rozšírenia. Úvodné metodické kapitoly a určovacie kľúče sú preložené do anglického jazyka," uviedla Kornélia Goliašová z CBRB SAV. Dôraz je podľa jej slov kladený na zmapovanie rozšírenia na území Slovenska.

Hovorkyňa priblížila, že každý spracovávaný druh je v publikácii podrobne charakterizovaný z hľadiska jeho nomenklatúry (vedecké a slovenské pomenovanie), morfológie, karyológie (počet chromozómov, veľkosť genómu), biológie (čas kvitnutia, životná forma, rozmnožovanie, šírenie, hybridizácia), fytocenológie, ekológie (biotopy výskytu, výškové minimá a maximá), pôvodnosti, rozšírenia vo svete, ohrozenosti, ochrany a úžitkových vlastností.

Flóra Slovenska patrí podľa nej k základným botanickým prácam mapujúcim európsku biodiverzitu. Tináková skonštatovala, že detailnosťou spracovania sa radí k najkvalitnejšie spracovaným flórovým dielam vychádzajúcim vo svete.

Všetky doposiaľ vydané diely monografie sú voľne dostupné aj vo svetovej botanickej online knižnici.