Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

SAŽP mapuje záujem o príspevok na rekonštrukciu z programu Obnov dom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Majitelia rodinných domov sa môžu otvorene vyjadriť aj k ďalším pripravovaným výzvam a čo by v nich uvítali.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) mapuje záujem majiteľov rodinných domov o príspevok na rekonštrukciu z programu Obnov dom. Chce zistiť pripravenosť majiteľov, či majú k dispozícií potrebné dokumenty ako energetický certifikát a projektové energetické hodnotenie. TASR o tom informovala PR manažérka sekcie plánu obnovy SAŽP Renáta Gešvantnerová.

SAŽP zverejnila formulár pre vyjadrenie nezáväzného záujmu o príspevok na obnovu domu na webe 13. októbra. Majitelia rodinných domov sa môžu otvorene vyjadriť aj k ďalším pripravovaným výzvam a čo by v nich uvítali. "Zaujíma nás nielen vaše odhodlanie obnovovať, ale aj pripravenosť dom obnoviť. Radi by sme získali informáciu, či je váš rodinný dom oprávnený príspevok získať, a čo by ste zmenili v ďalších výzvach," uviedla agentúra v online dotazníku. Reaguje tak na požiadavku žiadateľov a odborníkov, aby sa upravili podmienky výzvy aj prijímania žiadostí, keďže štvrtá výzva bola uzavretá do 70 minút po vygenerovaní a vyplnení 10.000 žiadostí.

"Štvrtá výzva nie je posledná. Najneskôr v januári 2024 zverejníme informáciu o piatej výzve, ktorá bude spustená začiatkom jari. Výstupy z nášho prieskumu budú podkladom na jej redizajn, ktorý je potrebný aj z dôvodu limitovaných prostriedkov plánu obnovy," povedala zástupkyňa generálneho riaditeľa SAŽP Kristína Korčeková.

Poukázala, že záujem o podporu obnovy rodinných domov výrazne prevyšuje kapacity programu Plánu obnovy a odolnosti SR, ktorý celkovo môže podporiť 25.164 rodinných domov. "Je preto dôležité, aby sme pravidlá nastavili na potreby práve tých majiteľov rodinných domov, ktorí sú na obnovu pripravení a dokážu ju zrealizovať najneskôr do začiatku roka 2026," skonštatovala Korčeková.

Výsledky prieskumu zverejní agentúra začiatkom novembra.