Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

V rámci Svetového dňa pitnej vody sa SAŽP zamerala na podzemnú vodu

Ilustračné foto. Foto: TASR – Martin Palkovič

O potrebe chrániť vodu v akejkoľvek jej podobe pravidelne informuje SAŽP verejnosť, ale i vybrané cieľové skupiny.

Banská Bystrica 22. marca (TASR) – Podzemná voda je témou tohtoročného Svetového dňa vody, ktorý pripadá na utorok a svet si ho pripomína už od roku 1993. TASR o tom informovala Michaela Pšenáková zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici.

Podľa SAŽP je podzemná voda síce neviditeľná, ale jej nedostatok je viditeľný všade. V najsuchších oblastiach sveta je často jediným zdrojom vody pre ľudí a zvieratá. Bez prístupu k zdravotne nezávadnej vode žijú v súčasnosti takmer dve miliardy ľudí. Na podzemnú vodu vo veľkej miere vplýva povrchová voda, ktorú znečisťujeme našou rôznorodou činnosťou.

O potrebe chrániť vodu v akejkoľvek jej podobe pravidelne informuje SAŽP verejnosť, ale i vybrané cieľové skupiny. Tento rok si odborníci na environmentálnu výchovu a vzdelávanie pri príležitosti Svetového dňa vody pripravili viacero aktivít. Na vodu zamerali napríklad aj program pre Základnú školu Spojová v Banskej Bystrici, kde 29. marca odborníci žiakom predstavia kampaň Zatoč s odpadom a aktuálnu výzvu, o ktorej podrobne informujú na svojom webe.