Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

K podpisu Schengenskej dohody došlo pred 30 rokmi

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Schengenský priestor je v súčasnosti územie časti Európy a hŕstky zámorských území, v ktorom môžu ľudia voľne prekračovať hranice zmluvných štátov bez toho, aby museli prejsť hraničnou kontrolou.

Schengen/Bratislava 14. júna (TASR) - Pred 30 rokmi, 14. júna 1985, bol podpísaná Schengenská dohoda. Prvých päť signatárov - Francúzsko, Nemecká spolková republika a štáty Beneluxu (Belgicko, Luxembursko a Holandsko) ju uzatvorilo v malej luxemburskej dedinke Schengen, ktorá dala dohode a systému i dnešný názov. K podpisu dokumentu došlo na palube lode Princesse Marie-Astrid v schengenskom prístave.

Vinohradnícka obec na rieke Moselle bola vybratá ako miesto podpisu dohody pre svoje umiestnenie pri hraniciach Francúzska, Nemecka a Beneluxu. Básnik Johann Wolfgang Goethe opísal už v minulosti Schengen ako kolísku priateľstva. Spisovateľ Victor Hugo tam sníval o "Spojených štátoch Európy" a zanechal aj skicu starej veže, ktorá kedysi v obci stála.

Na brehu rieky Moselle v Schengene v roku 2000 vybudovali pamätník udalosti, pred ktorým v zelenej tráve stoja tri stély vysoké 3,5 metra, na nich sú umiestnené tri hviezdy symbolizujúce troch prvých členov schengenského priestoru.

Schengenská dohoda nadviazala na Saarbrückenskú dohodu o postupnom rušení vzájomných colných kontrol, ktorú rok predtým (1984) uzatvorili Francúzsko a NSR. Je medzištátnou zmluvou, na základe ktorej došlo medzi jej signatármi k postupnému rušeniu hraničných kontrol pri prechádzaní štátnych hraníc.

Schengenská dohoda bola len rámcovým dokumentom, deklarujúcim súhlas signatárov so spomínanými opatreniami. Preto bol prijatý Vykonávací dohovor k Schengenskej dohode, ktorý obsahuje podrobný postup a pravidlá jednotlivých krokov.

Do platnosti vstúpila Schengenská dohoda v septembri 1993. K úplnému zrušeniu hraničných kontrol najskôr medzi siedmimi štátmi Európskej únie - Nemeckom, Francúzskom, Španielskom, Portugalskom, Belgickom, Holandskom a Luxemburskom, došlo až 26. marca 1995, keď bol uvedený do činnosti Schengenský informačný systém (SIS), ktorý umožňoval rýchlu výmenu údajov o osobách a niektorých artikloch (osobitne o zbraniach a drogách) medzi políciami a colnými úradmi schengenských štátov. Mohol tak vzniknúť schengenský priestor, ktorý sa naďalej rozširoval.

Schengenský priestor je v súčasnosti územie časti Európy a hŕstky zámorských území, v ktorom môžu ľudia voľne prekračovať hranice zmluvných štátov na ktoromkoľvek mieste bez toho, aby museli prejsť hraničnou kontrolou. Funguje tam voľný pohyb osôb a tovaru. Letiská krajín sa považujú za vonkajšie hranice len pre lety do alebo z tretích krajín a lety v rámci schengenských štátov sa pokladajú za vnútorné. Schnegenský priestor vymedzuje spoločná posilnená hranica.

Deväť krajín (Česká republika, Slovenská republika, Maďarsko, Slovinsko, Poľsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko a Malta), ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004, sa stali súčasťou schengenského priestoru 21. decembra 2007.