Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V pondelok sa začína schengenské hodnotenie v oblasti víz

Foto: TASR/Lýdia Vojtaššáková

Slovensko sa v tomto roku podrobí ešte hodnoteniu v oblastiach pozemných hraníc a Schengenského informačného systému.

Bratislava 8. marca (TASR) - Od pondelka si na to, ako Slovensko dodržuje pravidlá Schegenu, opäť posvieti hodnotiaca komisia. Schengenské hodnotenie Slovenskej republiky v oblasti víz je naplánované od 11. do 22. marca.

"Ide v poradí už o štvrtú zo šiestich oblastí schengenského hodnotenia Slovenskej republiky, ktoré postupne prebiehajú v rokoch 2012–2013. Máme za sebou hodnotenie ochrany osobných údajov, policajnej spolupráce a vzdušných hraníc," povedala pre TASR Alena Koišová z komunikačného odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

Schengenský hodnotiaci tím sa podľa nej pozrie na úlohy a postavenia úradov či na systém vydávania víz. Navštívi slovenské zastupiteľské úrady, kde sa zameria na samotný proces spracovania žiadostí o víza, prezrie štatistiky prijatých žiadostí o víza a vydaných víz a urobí kontrolu potrebnej dokumentácie. Hodnotiaca komisia si posvieti aj na personálne zabezpečenie, rozdelenie úloh a bezpečnosť na úradoch.

Hodnotiaca správa expertov by mala byť podľa Koišovej vypracovaná v priebehu niekoľkých týždňov. "Hodnotiaci tím vychádza pri nej z informácií, ktoré mu boli poskytnuté v rámci hodnotiaceho dotazníka, vstupnej prezentácie krajiny, odpočtu plnenia odporúčaní posledného hodnotenia, z poskytnutej legislatívy pre oblasť víz a zo samotných informácií získaných počas hodnotenia," zhrnula Koišová. Slovensko sa v tomto roku podrobí ešte hodnoteniu v oblastiach pozemných hraníc a Schengenského informačného systému.