Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Vláda si podľa J. Dubovcovej protirečí

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová a Peter Kresák. Foto: TASR/Michal Svítok

Ombudsmanka tvrdí, že ona postupovala v súlade so zákonom.

Bratislava 29. januára (TASR) -Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová si ctí a rešpektuje Ústavu SR a jej právny poriadok. Nemôže preto súhlasiť so stanoviskom vlády SR, ktoré jej vyčíta nesprávny procesný postup pri snahe o zabezpečenie prijatia opatrení zameraných na ochranu základných práv a slobôd.

Ako uviedla Dubovcová vo svojom vyhlásení, kabinet Roberta Fica (Smer-SD) jej na jednej strane vyčíta, že predtým, ako vyrozumela vládu, sa neobrátila na Prezídium Policajného zboru a následne na Ministerstvo vnútra SR. "Na strane druhej, v tom istom stanovisku vláda uznáva, že policajný prezident reagoval na moje stanovisko písomným podaním z 10. júla 2013 a následne 12. septembra 2013 listom aj podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák. Z uvedeného je zrejmé, že som ako verejná ochrankyňa práv postupovala plne v súlade s Ústavou SR a zákonom o verejnom ochrancovi práv," argumentuje Dubovcová.

Ombudsmanka zároveň upozornila, že verejný ochranca práv sa ako nezávislý ústavný orgán podieľa v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb a právnických osôb pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánov verejnej správy, ak je ich konanie, rozhodovanie alebo nečinnosť v rozpore s právnym poriadkom alebo princípmi demokratického a právneho štátu. "Aj na základe toho pokladám za správne a potrebné venovať pozornosť opatreniam, ktoré som v tomto prípade navrhla na ochranu práv každého pri vykonávaní policajných zásahov, pri predvedení na policajné oddelenie a pri pobyte na policajnom oddelení a nie hľadaniu procesných dôvodov, ako tieto opatrenia prehliadať," dodala.

Vláda dnes odhlasovala, že nebol žiadny právny dôvod na to, aby sa Dubovcová obrátila na kabinet v súvislosti s policajným zásahom v Moldave nad Bodvou. Podľa vlády ombudsmanka pochybila v tom, že sa súčasne obrátila na Prezídium Policajného zboru aj na Ministerstvo vnútra SR, čo nie je v súlade so zákonom o verejnom ochrancovi práv.