Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Schválenie návrhu novely o schránkových firmách podľa SNS nestačí

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Foto: TASR/Branislav Račko

SNS sa obáva, že ide o jednorazové a nekoncepčné riešenie a vyzýva vládu v takýchto krokoch rozhodne pokračovať.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Slovenská národná strana (SNS) víta dnešné rozhodnutie vlády, že v prípade verejných obstarávaní bude treba zdokladovať vlastníka schránkovej spoločnosti. "SNS sa však obáva, že ide o jednorazové a nekoncepčné riešenie a vyzýva vládu v takýchto krokoch rozhodne pokračovať," vyhlásil pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

Vláda schválila návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, podľa ktorého sa na verejnom obstarávaní bude môcť zúčastniť len taká právnická osoba, ktorá bude schopná preukázať vlastnícke vzťahy až po úroveň fyzickej osoby.

"SNS však v tejto súvislosti upozorňuje, že problém schránkových spoločností je v tom, že slovenské podnikateľské subjekty, najmä tie, ktoré obchodujú s pohľadávkami, sa naučili predávať svoje pohľadávky spoločnostiam sídliacim v daňových rajoch," upozornil Danko.

"Neskôr takéto spoločnosti často vedú nekonečné súdne spory najmä voči orgánom štátnej správy či samosprávam a často uplatňujú obrovské náhrady škody z nerealizovaných projektov a pod. V prípade, že takéto schránkové spoločnosti prehrajú súdny spor, nie je možné od nich vyžadovať ani náhrady súdnych trov. V prípade, že uspejú, exekvujú štát, či obce a my prichádzame o obrovské financie," dodal.

Ďalším problémom schránkových spoločností podľa SNS je, že "nielenže nevieme, komu patria, ale neplatia v našej krajine dane zo svojich podnikateľských činností". "Vyzývame preto vládu, aby voči takýmto spoločnostiam podnikla ďalšie kroky, pretože kto podniká na Slovensku, má na Slovensku platiť dane. Riešením by zatiaľ mohol byť napr. register takto podnikajúcich spoločností alebo systém skladania kaucií či preddavkov," navrhol Danko.

V tejto súvislosti SNS tiež upozorňuje na to, že niekoľkokrát vyzvala slovenských politikov, aby v prípade, že majú účty v daňových rajoch, odstúpili. "SNS tiež niekoľkokrát vyzvala vládu i parlament, aby presadili prísnejší zákon o preukazovaní pôvodu majetku, alebo, aby presadili povinnosť pre politikov a vysokých štátnych úradníkov podávať čestné vyhlásenie, že nedisponujú účtami v bankách v daňových rajoch, ani majetkami v spoločnostiach registrovaných v daňových rajoch. V súvislosti s dnešným krokom vlády SNS túto výzvu opakuje. Bol by to totiž ďalší krok k tomu, že vláda chce naozaj urobiť poriadok so schránkovými firmami," uzavrel predseda SNS.

Schránkové firmy sa viac nebudú môcť uchádzať o verejné zákazky. Zakázať im to má novela zákona o verejnom obstarávaní z dielne predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktorú dnes schválila vláda.

Fico vysvetlil, že nejde o novú myšlienku. Tá sa podľa neho objavila po prvý raz už v roku 2010 v prípade nejasného financovania strany SDKÚ-DS. Teraz sa našlo legislatívne vyjadrenie, ozrejmil.

Právnická osoba, ktorá má sídlo v štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje preukázať, ktoré fyzické osoby ju vlastnia, sa nebude môcť zúčastniť na verejnom obstarávaní.

"Nejaká schránková firma v krajine, kde sa nevieme dostať k informáciám, kto je skutočný vlastník, ak by sa takáto firma prihlásila do verejného obstarávania, bude zo zákona z neho priamo vylúčená," priblížil premiér.

Do tendrov nebudú môcť ísť ani slovenské, ani zahraničné firmy, ak ich akcionári alebo spoločníci budú firmy z daňových rajov. Do tretice sa o verejné peniaze nebudú môcť uchádzať ani spoločnosti, v ktorých majú viac ako desaťpercentný podiel verejní činitelia.

"Len čo v nejakej firme je verejný funkcionár s podielom vyšším ako desať percent, automaticky takáto firma sa nemôže zúčastňovať na verejnom obstarávaní," uviedol Fico. Podľa jeho slov ide o "veľmi prísne rozhodnutie".

Národnej rade SR vláda navrhla prerokovať normu v skrátenom legislatívnom konaní, aby mohla začať platiť už od 1. januára 2015. Fico uviedol, že sa nebráni tomu, aby návrh bol predmetom širokej diskusie v parlamente.