Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Schválili aktualizáciu strategického rámca starostlivosti o zdravie

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR na Limbovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Strategický rámec predstavuje základný dokument, ktorý by mal v strednodobom a dlhodobom horizonte určovať smerovanie štátnej politiky zdravia na Slovensku.

Bratislava 28. júna (TASR) - Vláda v utorok schválila aktualizáciu strategického rámca starostlivosti o zdravie do roku 2030. Zmenu si vyžiadalo plnenie tzv. základných podmienok na čerpanie eurofondov.

Kľúčové je podľa materiálu sfunkčnenie a procesná úprava monitorovacieho systému. Ministerstvo zdravotníctva tak má získať účinný nástroj, na základe ktorého bude môcť kvalifikovanejšie tvoriť svoje dlhodobé strategické smerovanie. Okrem iného to má pomôcť aj pri realizácii míľnikov zadefinovaných v Pláne obnovy a odolnosti SR.

Strategický rámec predstavuje základný dokument, ktorý by mal v strednodobom a dlhodobom horizonte určovať smerovanie štátnej politiky zdravia na Slovensku. "Kľúčové rozhodnutia v oblasti starostlivosti o zdravie boli v minulosti často pripravované bez dostatočného porozumenia a identifikovania skutočných problémov," píše sa v dokumente.

Jeho ambíciou je na základe metodického postupu identifikovať reálne problémy slovenského zdravotníctva, nájsť merateľné ukazovatele a stanoviť dosiahnuteľné ciele do roku 2030. Následne sa majú identifikovať kľúčové nástroje na dosiahnutie týchto cieľov.

"Je dôležité pripomenúť, že predkladaný strategický rámec nemá ambíciu zostávať do roku 2030 nemenným z hľadiska nástrojov zmien, ale na základe relevantných a podložených argumentov bude pravidelne prehodnocovaný a jednotlivé realizačné stratégie môžu byť eventuálne korigované,"
uviedlo ministerstvo.