Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Schválili menovanie Lučanského, Ábela a Ševčíka do hodnosti generála

Na snímke Milan Lučanský Foto: TASR

Návrh na povýšenie predložil do vlády minister vnútra Robert Kaliňák.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Políciu povedú dôstojníci v najvyššej hodnosti generála. Vláda dnes odsúhlasila návrh na povýšenie 1. viceprezidenta Policajného zboru Milana Lučanského a viceprezidenta Policajného zboru Ľubomíra Ábela.

Obaja v súčasnosti plukovníci by mali byť vymenovaní do hodnosti generála. Spolu s nimi aj generálny riaditeľ Sekcie kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra Ivan Ševčík, ktorý je v súčasnosti tiež plukovníkom.

V policajnom zbore môže byť 14 alebo 15 generálskych hodností vzhľadom na počet policajtov, zdôvodnil svoj návrh minister vnútra Robert Kaliňák. "Mám možnosť byť dlhšie na pozícii ministra vnútra, a tak som mohol takýmto spôsobom navrhnúť policajtov, ktorí sa najviac zaslúžili o dobré výsledky polície," vysvetlil.

Podľa Kaliňáka povýšenie Lučanského a Ábela je odmenou za to, že Slovensko má najlepšie výsledky vo svojej histórii, čo sa týka dopravnej nehodovosti a drobnej kriminality. To sa týka aj Ševčíka. "Na konte má veľké množstvo významných úspechov slovenskej polície," doplnil.

Návrh na povýšenie predložil do vlády minister vnútra Robert Kaliňák. Na stôl ho dostane prezident SR Andrej Kiska, ktorého právomocou je policajných dôstojníkov do funkcie vymenovať.

Ak tak urobí, políciu povedie trojica generálov. Policajný prezident Tibor Gašpar už túto hodnosť má. Menoval ho do nej predošlý prezident Ivan Gašparovič v roku 2008. Gašpar bol v tom čase riaditeľom Úradu boja proti korupcii.

Slovenská republika mala doteraz vrátane Gašpara desať policajných prezidentov. Z nich hodnosť generála, mimo súčasného policajného prezidenta, majú ešte traja, a to Štefan Lastovka, Ján Pipta a Ján Packa. Lastovka šéfoval polícii v rokoch 1994 - 1995, Pipta zase v rokoch 1998 - 2001 a napokon Packa v rokoch 2006 - 2010. Zvyšní siedmi bývalí policajní prezidenti majú hodnosť plukovníka.