Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

O termíne ďalšieho sčítania rozhodnú aj hygienici

Na snímke predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Alexander Ballek počas tlačovej konferencie k vyhodnoteniu elektronického sčítania obyvateľov 2021 v Bratislave 6. apríla 2021. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Predstavitelia ŠÚ veria, že prvé vyhodnotenia a súvislosti aktuálneho cenzu by mohli odprezentovať už na konci roka.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Presný termín začiatku asistovaného sčítania oznámi rozhodnutím predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Alexander Ballek po autorizácii hlavným hygienikom a regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva. Koncepcia predbežne ráta s rešpektovaním COVID automatu a teda spustením na regionálnom princípe. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia ŠÚ a Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021. Upozornili aj na kampaň, ktorá sa v prípade asistovaného sčítania zameria i na sebadeklaratórne otázky, vrátane prihlásenia sa k národnosti.

"Predbežne rátame s tým, že asistované sčítanie sa začne v okresoch, pre ktoré platí 2. a 3. stupeň varovania pred COVID-19. Po oznámení termínu budú mať obce čas na finálnu prípravu asistovaného sčítania,“ oznámila riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ a odborná garantka sčítania Ľudmila Ivančíková. Predbežný termín začiatku asistovaného sčítania ráta s úvodom mája. "Je to však odhad stanovený ešte pred veľkonočnými sviatkami,“ upozornila.

Ivančíková zároveň zdôraznila, že asistované sčítanie bude prebiehať šesť týždňov, v rámci celého Slovenska má skončiť najneskôr do 31. októbra, ak plány opätovne neskríži zhoršená pandemická situácia.

Tí, pre ktorých je určené asistované sčítanie, budú môcť využiť buď vytvorené infocentrum v obci, kde im so sčítaním pomôžu, alebo budú môcť prostredníctvom určených telefonických liniek zavolať mobilného asistenta sčítania, ktorý príde v dohodnutý čas k nim domov a pomôže im so sčítaním.

Hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder takisto oznámila, že k asistovanému sčítaniu pripravil ŠÚ spolu s Ministerstvom kultúry SR a splnomocnencami vlády SR pre rómske komunity a národnostné menšiny kampaň zameranú na príslušníkov menšín. „Kampaň má zdôrazniť, že prihlásenie sa k menšine nebude štátom žiadnym spôsobom zneužité tak, ako sa to stalo v histórii. Naopak zdôrazní význam prihlásenia sa k národnosti, ktorej príslušníkom sa sčítaný cíti byť,“ objasnila Stauder.

Vysvetlila, že kampaň mieri napríklad k otázke prihlásenia sa k rómskej národnosti. "V predchádzajúcom cenze v roku 2011 sa k rómskej národnosti prihlásilo 105.000 ľudí, Atlas rómskych komunít však hovorí o čísle 450.000. Cieľom kampane bude preto aj zdôrazniť výhody, ktoré prihlásenie sa k menšine a zistenie reálneho počtu príslušníkov menšiny má pre zachovanie jedinečnosti identity a kultúry národnostných menšín v SR,“ objasnila Stauder. Kampaň zvýrazní i dokument, ktorý bude od 15. apríla vysielať RTVS. Vystupovať v ňom bude aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá kampaň podporila.

V rámci elektronického zberu dát, ktorý sa konal od 15. februára do 31. marca, sa samosčítalo 4.844.007 ľudí, teda 86 percent obyvateľov Slovenska. Sčítaniu obyvateľov predchádzalo sčítanie domov a bytov, ktoré sa konalo od 1. júna 2020 do 12. februára 2021. Predstavitelia ŠÚ veria, že prvé vyhodnotenia a súvislosti aktuálneho cenzu by mohli odprezentovať už na konci roka.