Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Sčítanie obyvateľstva v roku 2021 bude netradičné, hľadá sa nový model

Na snímke predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová Foto: TASR/Martin Baumann

Ochota verejnosti spolupracovať sa znižuje. Úrad si dal za cieľ znížiť záťaž obyvateľov a zabezpečiť ochranu ich súkromia.

Bratislava 25. apríla (TASR) – Sčítanie obyvateľov, domov a bytov v roku 2011 (SOBD 2011) bolo zrejme posledným tradičným sčítaním na území Slovenska. Na tlačovej konferencii to dnes uviedla predsedníčka Štatistického úradu SR (ŠÚ) Ľudmila Benkovičová.

Vedenie ŠÚ oznámilo, že sa oficiálne skončilo sčítanie z roku 2011, a to splnením posledného medzinárodného záväzku, ktorým bolo sprístupnenie komplexných údajov pre Eurostat. Štatistici súčasne začali pracovať na príprave sčítania, ktoré by sa malo uskutočniť v roku 2021.

Benkovičová informovala, že v tejto súvislosti rozhodla o vzniku expertnej skupiny. Mala by začať pôsobiť od septembra, dve tretiny jej členov budú podľa predsedníčky ŠÚ z externého prostredia. Okrem štatistikov budú nový model sčítania hľadať aj demografovia, sociológovia, ekonómovia.



Sčítanie musí prejsť transformáciou

Riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie Ľudmila Ivančíková vysvetlila, že sčítanie musí prejsť transformáciou, pretože ochota verejnosti spolupracovať pri tomto akte sa znižuje. Úrad si dal za cieľ znížiť záťaž obyvateľov a zabezpečiť ochranu ich súkromia.

Zo štatistík OSN vyplýva, že okolo roku 2010 sčítanie obyvateľstva realizovalo 50 krajín, z nich len 20 tradičným spôsobom. Ivančíková sa domnieva, že zásadná zmena sa nedá realizovať za jedno obdobie medzi sčítaniami. „Prikláňame sa ku kombinovanému spôsobu sčítania, ale o kombináciu čoho pôjde, vám dnes neviem povedať,“ vysvetlila.

Pri ostatnom sčítaní pred troma rokmi bol každý z 5,4 milióna obyvateľov Slovenska povinný vyplniť sčítací formulár. V budúcnosti takáto povinnosť nemusí byť. Štatistici by chceli v maximálnej možnej miere využiť registre rôznych inštitúcií, ktoré obsahujú údaje o obyvateľstve.



Tieto údaje by mohli doplniť výberovým zisťovaním, do ktorého by bola zapojená len reprezentatívna vzorka - časť populácie. Ale to podľa šéfky ŠÚ prináša aj nevýhody. „Takéto kombinované sčítanie nebude reprezentatívne až na najnižšiu úroveň obcí,“ vysvetlila Benkovičová s tým, že dnes aj starosta najmenšej obce môže od nich získať presné údaje pre svoje rozhodovanie.



Nevýhodou kombinovaného spôsobu sčítania tiež je, že si vyžaduje omnoho väčší čas na spracovanie, priblížila Ivančíková. Ak by sa aj k ľuďom v budúcnosti opäť dostal sčítací formulár, nemožno rátať s jeho ďalšou redukciou. „Nepripadá to do úvahy. V Luxemburgu alebo Nemecku mal sčítací hárok 35 strán, my sme mali jednu obojstranne potlačenú stranu,“ odôvodnila Benkovičová.

O tom, že Európa potrebuje aj nasledovné sčítanie, je podľa predstaviteľov ŠÚ už rozhodnuté. Malo by sa uskutočniť okolo roku 2020, na Slovensku by to pri zachovaní desaťročného cyklu bolo v roku 2021. Benkovičová vysvetlila, že niektoré členské štáty EÚ začali s prípravou sčítania už vlani. O konkrétnej podobe sčítania u nás sa podľa predsedníčky Štatistického úradu SR má rozhodnúť do roku 2017, aby bol následne dosť veľký časový priestor na jeho prípravu.