Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Sčítanie:Najviac ľudí s rusínskou národnosťou je v okrese Medzilaborce

Rusíni, ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Rusínska národnosť je treťou najpočetnejšou národnostnou menšinou na Slovensku.

Prešov 16. septembra (TASR) - Najvyšší podiel obyvateľov Slovenska hlásiacich sa k rusínskej národnosti žije v okrese Medzilaborce. Po Rimavskosobotskom ide zároveň o druhý národnostne najrozmanitejší okres. Vyplýva to z Národnej analytickej správy Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktorá na základe zistení a dát Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 prináša v rozšírenom kontexte podrobnosti o príslušníkoch národnostných menšín.

Rusínska národnosť je treťou najpočetnejšou národnostnou menšinou na Slovensku. Hovorkyňa sčítania Jasmína Stauder spresnila, že má viac ako 10-percentné zastúpenie v piatich okresoch Prešovského kraja. "Z obcí nad 1000 obyvateľov si udalo rusínsku národnosť viac ako 60 percent obyvateľov v obci Kamienka v okrese Stará Ľubovňa. V meste Medzilaborce sa k nej prihlásila takmer polovica obyvateľov," uviedla.

Z údajov zároveň vyplýva, že príslušníci rusínskej národnostnej menšiny žijú vyvážene v meste a na vidieku, pričom sa k nej prihlásilo o niečo viac mužov ako žien.

Necelých 68 percent Rusínov je v produktívnom veku. "Takmer 52 percent príslušníkov rusínskej národnostnej menšiny je v stave manželskom. Je to najviac oproti iným národnostným menšinám," dodala.

Väčšina príslušníkov rusínskej národnostnej menšiny sa hlási ku gréckokatolíkom (57, 6 percenta). Pravoslávnych je 25 percent a bez vyznania je len 8,5 percenta Rusínov.

V porovnaní s inými menšinami sú najvzdelanejší. Vysokoškolské vzdelanie má totiž viac ako 27 percent príslušníkov rusínskej národnostnej menšiny.