Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS schváli čelo kandidátky, Kaník kandidovať nebude

Na archívnej snímke Ľudovít Kaník Foto: TASR/Michal Svítok

Jednotlivé regióny už svojich lídrov ponúkli.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Schválenie prvých 26 mien kandidačnej listiny do marcových volieb čaká dnes členov Ústrednej rady SDKÚ-DS, ktorá zasadne popoludní v Bratislave. Jednotkou bude predseda strany Pavol Frešo, nasledovať by mali nominanti krajov.

Jednotlivé regióny už svojich lídrov ponúkli. V Bratislavskom kraji je to mestský poslanec Juraj Káčer, v Banskobystrickom viceprimátor Banskej Bystrice Martin Turčan, v Žilinskom právnik Matej Žiliak, v Trenčianskom mestský poslanec v Handlovej a IT špecialista Ján Spevár a v Trnavskom kraji ekonóm, podnikateľ a šéf Ústrednej kancelárie SDKÚ-DS Milan Roman. V Košickom, Prešovskom a Nitrianskom kraji zatiaľ verdikt o lídrovi nepadol, rozhodnúť by sa malo dnes priamo na rade.

Lídrom za mládežnícku organizáciu SDKÚ-DS Nová generácia bude právnik Lukáš Tisoň, ktorý by mal na kandidátke obsadiť desiate miesto. Zvyšok kandidátky, teda od 27. po 150. miesto, by malo určiť stranícke prezídium podľa volebných výsledkov v jednotlivých regiónoch.

Ľudovít Kaník, ktorý je okrem Freša jediným poslancom SDKÚ-DS v parlamente, kandidovať nebude. Na ústrednú radu sa však chystá a je pripravený vystúpiť. "Strana nemá s hodnotami, na ktorých vznikala, už nič spoločné," vysvetlil dôvody, prečo nechce kandidovať. V SDKÚ-DS však napriek kritickým postojom dodnes zostal, čo vysvetľuje tým, že myslí na ľudí, členov a voličov tejto strany. Či zostane v SDKÚ-DS až do volieb, zatiaľ nepotvrdil.

Frešo 17. novembra pre TASR povedal, že ak chce SDKÚ-DS dodržať svoju tradíciu, bude sa aj v roku 2016 vo voľbách uchádzať o možnosť priniesť zmenu, aby sa Slovensko opäť postavilo na cestu pokroku a dobiehania tých, čo sú pred nami. "Do volieb prinesieme recept na zmenu. Nadviažeme práve na tú históriu zmien na Slovensku, ktoré SDKÚ-DS pomáhala vytvoriť. SDKÚ-DS bola lídrom reforiem a úsilia o členstvo v EÚ a NATO, teda všetkého, na čo sú dnes Slováci hrdí," tvrdí Frešo.

Podľa jeho slov po turbulentnom období sa chce strana zodpovedne pripraviť na ďalšie voľby. "Viac ako s prieskumami verejnej mienky, viac ako s intrigami, pracujeme medzi ľuďmi. Je úplne jasné, že ak teda nie na prvom mieste, tak do prvých troch miest v priamom kontakte a aktivitách v rámci Slovenska sme. To je naša odpoveď na otázku, či si trúfame, alebo nie. My tou aktivitou získavame podporu priamo medzi voličmi," dodal Frešo s tým, že nad scenárom, ak by sa SDKÚ-DS do parlamentu nedostala, nešpekuluje, lebo sa to nestane.