Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS dnes rozhodne v primárnych voľbách o podobe eurokandidátky

Tlačová konferencia SDKÚ-DS za účasti predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša (vľavo) a kandidátov na lídra pre voľby do Európskeho parlamentu Ivana Štefanca (uprostred) a Eduarda Kukana (vpravo) v Bratislave 16. februára 2014. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Ivana Štefanca si straníci vybrali za lídra už 15. februára. V primárnych voľbách so ziskom 58,2 percenta hlasov vtedy porazil Kukana.

Bratislava 8. marca (TASR) - Zhruba 4000 členov SDKÚ-DS bude mať dnes od 12. do 16. hodiny možnosť v primárnych voľbách rozhodnúť o poradí uchádzačov na kandidátke do Európskeho parlamentu (EP), a to od 2. po 13. miesto. Meno lídra je totiž známe už dlhšie, stal sa ním podpredseda strany Ivan Štefanec.

Prezídium SDKÚ-DS do straníckych primárok nominovalo na druhé miesto súčasného poslanca Európskeho parlamentu Eduarda Kukana, nasleduje exposlankyňa NR SR Katarína Cibulková, dekan Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského (EBF UK) Ľubomír Batka a riaditeľ odboru komunikácie Bratislavského samosprávneho kraja Peter Húska.

Ďalšie nominácie predložili krajské predsedníctva SDKÚ-DS. Kandidujú Milan Roman (Trnavský regionálny zväz), Ján Grešo (Nitriansky), Alexander Slafkovský (Žilinský), Zita Pleštinská (Prešovský), Marek Vargovčák a Jarmila Tkáčová za Košický, Adela Maxonová (Trenčiansky) a Katarína Čižmárová za Banskobystrický regionálny zväz. O konečnom poradí všetkých nominovaných rozhodnú členovia.

Štefanca si straníci vybrali za lídra už 15. februára. V primárnych voľbách so ziskom 58,2 percenta hlasov vtedy porazil Kukana.

Voľby do europarlamentu sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája 2014. Historicky pôjde o tretie eurovoľby na území SR. V predchádzajúcich, v roku 2009, dosiahla SDKÚ-DS volebný zisk 16,98 percenta (140.426 hlasov) a obsadila dva mandáty v europarlamente. Okrem Kukana si miesto vybojoval aj bývalý hokejový reprezentant Peter Šťastný. Ten už viac kandidovať nechce.

Volebná účasť dosiahla v roku 2009 na Slovensku 19,64 percenta, čo bolo najmenej v celej EÚ. Farby Slovenska v EP obhajuje 13 poslancov - Monika Flašíková Beňová, Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Boris Zala a Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Eduard Kukan a Peter Šťastný (obidvaja SDKÚ-DS), Anna Záborská a Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Edit Bauer a Alajos Mészáros (obaja SMK), Jaroslav Paška (SNS) a Sergej Kozlík (ĽS-HZDS).