Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS: R. Fico chce chrániť pôdu, ale jej majitelia sú mu ukradnutí

Pavol Frešo Foto: Tablet.tv

Smer-SD nedávno prijal zákon, ktorý podľa SDKÚ-DS pri predaji poľnohospodárskej pôdy zvýhodňuje silných hráčov na trhu.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Strana SDKÚ-DS neverí premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), že to myslí s ústavnou ochranou poľnohospodárskej pôdy pred jej skupovaním cudzincami vážne. Ak by bola jeho snaha úprimná, podľa SDKÚ-DS by nedopustil, aby pri výkupoch takejto pôdy zarábali špekulanti.

"Robert Fico nedokázal zabrániť úniku informácií a vďaka tomu na pozemkoch pod budúcou automobilkou zarobia špekulanti. Ak totiž kúpili pozemok od pôvodného majiteľa za 8000 eur, na predaji štátu môžu zaň dostať aj vyše 200.000 eur," povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Premiér by podľa neho mal prestať filozofovať o ústavnej ochrane poľnohospodárskej pôdy a namiesto toho zabezpečiť sľubované istoty. "Napríklad, aby ľudia pri Nitre dostali skutočne a slušne zaplatené za svoje pozemky," doplnil Frešo.

Podľa jeho strany majú reči o ústavnej ochrane poľnohospodárskej pôdy slúžiť na odpútanie pozornosti od skutočných problémov. "Navyše, v podmienkach EÚ je takýto zákaz s najväčšou pravdepodobnosťou nezrealizovateľný," pripomína SDKÚ-DS. Predseda vlády je podľa strany povinný v prvom rade vytvoriť také podmienky, aby majitelia poľnohospodárskej pôdy neprichádzali o svoj majetok vinou podvodníkov a špekulantov. "Namiesto toho sa strana Smer snaží obmedziť slobodné nakladanie s vlastným majetkom a umelo znižuje hodnotu súkromného majetku bežných ľudí," tvrdí SDKÚ-DS.

Pripomína, že Smer-SD nedávno prijal zákon, ktorý podľa SDKÚ-DS pri predaji poľnohospodárskej pôdy zvýhodňuje silných hráčov na trhu. "Majiteľom takýchto parciel totiž pri predaji prikazuje ponúknuť svoje pozemky poľnohospodárskym podnikateľom v danom regióne. Prirodzene to využívajú poľnohospodárske agentúry, za ktorými stoja finančné skupiny. Takýto podnikatelia majú tendenciu tlačiť ceny dole a doplatí na to predávajúci," uviedol šéf Sekcie spravodlivosti a bezpečnosti SDKÚ-DS Ján Keselý.

Premiér si myslí, že Ústava SR by mala chrániť slovenskú poľnohospodársku pôdu pred jej skupovaním cudzincami. "Zákonodarcovia v roku 1992 nemohli predvídať všetky aspekty vývoja Slovenska a najmä nemohli reagovať na všetky riziká, ktoré prináša. Považujem preto za správne otvoriť otázku ústavnej ochrany poľnohospodárskej a lesnej pôdy pred jej skupovaním cudzincami," uviedol v utorok (1.9.) premiér.

Očakáva, že keď na Slovensku začneme podnikať kroky na ochranu pôdy, v Európe narazíme na odpor. "Ale pôda je strategický element Slovenska a my máme právo nájsť vhodnú ústavnoprávnu ochranu pred jej lacným prechodom do rúk cudzím vlastníkom," vyhlásil Fico.