Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS: Kauza Čentéš potvrdila zneužitie úradu prezidenta

Pavol Frešo Foto: TASR/Štefan Puškáš

Tvrdí to líder opozičnej strany SDKÚ-DS Pavol Frešo s tým, že práve jeho strana iniciovala v roku 2012 petíciu za vymenovanie Jozefa Čentéša.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Kauza nevymenovaného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša potvrdila zneužitie úradu prezidenta. Tvrdí to líder opozičnej strany SDKÚ-DS Pavol Frešo s tým, že práve jeho strana iniciovala v roku 2012 petíciu za vymenovanie Jozefa Čentéša.

"Aj týmto spôsobom sme upozorňovali na porušenie zákona zo strany najvyššieho ústavného činiteľa. Veríme, že sa už nikdy nezopakuje situácia, kedy by bol úrad prezidenta silne politicky zneužitý ako v tomto prípade," povedal Frešo. Funkcia prezidenta by podľa neho mala byť v slovenskom ústavnom systéme prvkom stability, a nie naopak, ako tomu bolo podľa jeho slov za úradovania predchádzajúceho prezidenta Ivana Gašparoviča.

Frešo vníma dnešné rozhodnutie Ústavného súdu ako možnosť motivovať sudcov k sebavedomému, nestrannému a objektívnemu rozhodovaniu, ktoré nebude podliehať svojvôli jednej politickej strany.

Senát Ústavného súdu SR dnes zrušil rozhodnutie bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča z 28. decembra 2012 nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Súd zároveň konštatoval, že nevymenovaním za generálneho prokurátora došlo k porušeniu základných práv Jozefa Čentéša. Čentéšovi I. senát ÚS SR pod vedením Ladislava Orosza zároveň priznal finančné odškodnenie vo výške 60.000 eur.

Napriek tomu, že Národná rada SR v roku 2011 zvolila Čentéša za generálneho prokurátora, vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho odmietol vymenovať. Čentéš na súde namietal porušenie svojich základných práv, najmä na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok.

Gašparovič ako prezident koncom roku 2012 zdôvodnil nevymenovanie Čentéša pochybnosťami, ktoré sprevádzali jeho voľbu v parlamente, ako aj to, že ako prokurátor v júli 2011 skartoval výpoveď poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) o korupcii v politike. Čentéš sa obhajoval, že ku skartácii došlo omylom.