Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS: Korupciu treba riešiť všade, nielen v zdravotníctve

Ilustračné foto Foto: TASR - archív

Podľa šéfa Sekcie spravodlivosti a bezpečnosti SDKÚ-DS Jána Keselého by mali politici zverejňovať podrobné majetkové priznania.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorým vláda podmieňuje výkon zdravotníckeho povolania kurzom o protikorupčnom správaní, na boj s korupciou nestačí. Riešiť ju treba vo všetkých oblastiach verejného života. Tvrdí to opozičná SDKÚ-DS.

"Ak chceme skutočne úprimne bojovať proti korupcii, musíme riešiť všetky oblasti verejného života. Nielen zdravotníctvo. V prvom rade má byť protikorupčný kurz povinný pre všetkých ministrov a poslancov," myslí si šéf Sekcie spravodlivosti a bezpečnosti SDKÚ-DS Ján Keselý.

Politici by mali podľa neho zverejňovať podrobné majetkové priznania. "Boj proti korupcii bude úprimný napríklad vtedy, ak policajti budú nahrávať na video svoje zásahy či riešenia priestupkov, ak sa zvýši predvídateľnosť súdnych rozhodnutí prostredníctvom povinného rešpektovania judikatúry Najvyššieho súdu SR, či keď sa výrazne obmedzia možnosti prijímania na školy na tzv. odvolania," doplnil.

V súvislosti s návrhom zaviesť pre lekárov podmienku absolvovania vzdelávania o protikorupčnom správaní SDKÚ-DS uviedla, že z lekárov robí vláda kategóriu úplatkárov bez výnimky. Strana to považuje za dehonestáciu lekárskeho stavu.