Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SDKÚ-DS: Kvóty pre emigrantov neriešia problémy emigrácie do Európy

Pavol Frešo Foto: Archív SDKÚ-DS

Myslí si to šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Bratislava 3. júna (TASR) - Návrh Európskej únie, podľa ktorého majú jednotlivé členské krajiny na základe kvót prijať desiatky tisíc utečencov, nerieši základné problémy emigrácie do Európy. Myslí si to šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Dôvodom pre útek obyvateľov krajín tretieho sveta do Európy je podľa neho niekoľko. "Jednou z hlavných príčin je narastajúci biznis pre pašerákov a organizované skupiny živiace sa prevádzačstvom. Laickým zistením sa dá na sociálnych sieťach nájsť za pár desiatok minút niekoľko ponúk," tvrdí Frešo.

"Stačí si len vybrať miesto a spôsob dopravenia, zaplatiť od 1600 do 5500 dolárov a cesta do Európy sa môže začať. Takýchto inzerátov na sociálnych sieťach je mnoho," uviedol Peter Húska, šéf volebného štábu SDKÚ-DS.

Návrh EÚ podľa Freša ignoruje fakt, že z emigrácie do EÚ sa stal biznis pre úzku skupinu prevádzačov. "Strach o život ľudí zneužívajú pašeráci, ktorí im za niekoľkotisícové sumy ponúkajú útek do Európy. Pašerácke gangy si z nešťastia miliónov ľudí urobili výnosný kšeft a Brusel pašerákov svojím návrhom o prerozdeľovaní utečencov iba povzbudil," uviedol dnes v Bruseli Frešo, ktorý sa zúčastňuje rokovania Výboru regiónov.